Anchetatorii lui Ţundrea, anchetaţi de procurorul Iacob

520

iacob procurorL-au anchetat în urmă cu 19 ani pe gorjeanul care a stat pe nedrept în spatele gratiilor, timp de 12 ani şi au ajuns acum să fie ei anchetaţi. Este vorba despre aproape 15 poliţişti din Gorj care s-au ocupat de cazul Ţundrea.

Rând pe rând, poliţiştii s-au prezentat la audieri în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, unde îi aşteptau procurori din cadrul Parchetului Înaleti Curţi de Casaţie şi Justiţie, printre ei şi procurorul-şef, Marius Iacob. În faţa presei, majoritatea poliţiştilor au refuzat să dea declaraţii, precizând că au venit în vizită la prietenii de la Parchet.

Scuze puerile

„Nu ştiu despre ce este vorba, am venit să-mi vizitez un prieten pe la Parchet. Eram poliţist atunci, ion fugarudar nu ştiu nimic”, a declarat Bebe Bobină, unul dintre poliţiştii chemaţi la audieri.

Nu vor să spună nimic şi chiar în faţa evidenţei, poliţiştii susţin că au venit în vizită la prieteni, nu pentru a oferi informaţii despre ancheta din 1992. Au existat şi poliţişti care şi-au amintit de cele petrecute în urmă cu 19 ani. Unul dintre ei este colonelul în rezervă, Victor Baroianu: „Nu cred că se pune problema relei-credinţe în acest caz.

În acea vreme nu existau dotările necesare pentru depistarea acestor cazuri, erau dotări rudimentare şi majoritatea probatoriului se făcea cu ajutorul martorilor.

Se poate spune că Marcel Ţundrea este o victimă a lipsei dotărilor din 1992”, a declarat ofiţerul care, în acea vreme era şeful Inspectoratului de Poliţie Gorj.

Nu te poţi pune împotriva unui procuror

IMG_0047Un singur poliţist, din cei audiaţi ieri, a recunoscut că ar fi avut dubii încă de atunci în privinţa autorului descoperit în acest caz, dar că nu puteai să ai o opinie separată în faţa procurorului. „Am avut o opinie separată, i-am spus procurorului Ion Diaconescu că îl cunosc pe Marcel Ţundrea, că nu cred că el este autorul şi că nici probele din dosar nu arată asta. Evident, opinia mea nu s-a consemnat. N-am insistat pentru că nici nu ştiţi ce înseamnă să ai o părere diferită de cea a procurorului care coordonează ancheta”, a povestit Ion Fugaru, fost poliţist.

La audierile făcute marţi ar fi trebuit să se prezinte şi procurorul Ion Diaconescu, cel care s-a ocupat de cazul Ţundrea, acesta, însă a comunicat că a avut altceva de făcut şi a cerut ca audierea sa să se facă mâine. „ Eu sunt astăzi (n.r. marţi) la Gorj, sunt în drum spre Timişoara. Ce audieri? Nu trebuie să discutăm astfel de lucruri prin telefon. Eu sunt în trafic, lăsaţi-mă în pace”, a declarat procurorul Ion Diaconescu.

Avram a picat şi testul poligraf

În paralel cu poliţiştii, procurorul-şef Marius Iacob l-a audiat şi pe adevăratul autor al omorului petrecut în 1992. „Vor dura trei zile aceste audieri. După ce vom discuta cu cei 15 poliţişti, vor fi chemaţi la audieri şi alţii, printre care şi procurorul care s-a ocupat de caz. L-am audiat şi pe Gheorghe Avram, şi în afara ADN-ului, a picat şi de două ori testul poligraf”, a precizat Marius Iacob.

Dacă se va dovedi că anchetatorii au fost de rea credinţă, vor putea răspunde penal. Reamintim, Marcel Ţundrea a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru viol, urmat de omor, asupra unei minore de 14 ani din Pojogeni. El a fost încarcerat timp de 12 ani. În 2004, un test ADN a arătat că nu el este autorul faptelor, iar în 2009, procurorul Marius Iacob a cerut efectuarea testului ADN şi pentru Gheorghe Avram, autorul indicat de Ţundrea pe parcursul anchetei. Rezultatul a arătat că acesta este autorul omorului pentru care Ţundrea a efectuat puşcărie pe nedrept.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here