
Fenomenul de criză financiară îşi pune amprenta în mod acut asupra desfăşurării activităţii de turism, şi aşa practic inexistent pentru Gorj. Cu toate că agenţiile de turism prezintă oferte foarte generoase cu reduceri atractive gorjenii nu se mai înghesuie să plece de acasă în vacanţe.
Reprezentanţii agenţiilor de turism din judeţul nostru sunt de părere că vânzările la pachetele turistice şi numărul turiştilor au scăzut în 2009 cu aproape 20% faţă de anul precedent.
„De Sărbătorile de Iarnă 2009 nu s-au cumpărat pachete turistice decât pentru staţiunile din România, pentru Crăciun n-am avut decât trei familii care au ales să-şi petreacă această sărbătoare în staţiunile montane, iar pentru Revelion am mai oferit pachete pentru alte 47 de familii”, ne-a declarat Laura Dragu, directoarea unei agenţii de turism. Ea a mai menţionat faptul că există o speranţă să se mai remedieze situaţia deoarece anul 2010 a debutat cu numeroase oferte şi reduceri extraordinare. „Pentru cei care se înscriu timpuriu, adică până pe 31 martie, şi aleg să petreacă sejururi la mare sau munte, aceştia vor fi uimiţi de câte bonificaţii vor primi, familiile numeroase vor avea parte de reduceri, dar şi de bilete gratuite pentru câteva spectacole”. Şi pachetele turistice pentru vacanţele petrecute în străinătate oferă reduceri peste 25% dacă sunt achiziţionate până la sfârşitul lui martie.
„Tarifele pentru 2010 încă nu s-au modificat, hotelierii din zona litoralului oferind aceleaşi preţuri şi fiind dispuşi să intre în programe cum ar fi o decadă balneară sau o săptămână la munte/mare”, a mai spus Laura Dragu. Aceasta are în subordine 11 angajaţi şi vrea ca aceştia să nu simtă mai rău criza financiară în noul an, aşa că se aşteaptă la vânzări mari pentru a putea să le acorde diferite măriri salariale celor din subordine.
Minerii şi energeticienii, clienţi fideli

La serviciile agenţiei acesteia de turism, cei mai mulţi sunt turiştii care solicită pachete de 7 zile, 10 sau 14. „Sunt puţini cei care pleacă de acasă doar pentru două zile şi, de obicei, aceia sunt elevi sau studenţi, care aleg să meargă în diverse excursii”.
Prin intermediul acestei agenţii, au fost câţiva turişti din Bucureşti care au ales să-şi petreacă sărbătorile de iarnă pe meleaguri gorjeneşti.
Agenţia are 17 angajaţi şi datorită statisticilor pentru acest an, directoarea crede că nu va avea posibilitatea să le mărească venitul lunar, dar le-a promis că nu va face disponibilizări. An de an, venitul celor din subordinea Ceciliei Gurgui se rotunjea cam cu 10-20%.
Chiar dacă previziunile pentru 2010 sunt sumbre şi de vacanţe vor avea parte doar cei cu dare de mână, agenţiile de turism din Gorj promit să vină cu oferte pentru fiecare buzunar şi speră la o remediere şi la o creştere a economiei.
Izabella MOLNAR