Administraţia din Gorj a atras fonduri de circa 35 milioane euro

385

cjInstitutul pentru Politici Publice (IPP) a publicat zilele trecute o analiză privind capacitatea şi implicarea administraţiei publice locale în absorbţia durabilă a banilor europeni pentru dezvoltarea comunităţilor din România. În acest studiu, sunt prezentate şi sumele europene atrase pentru dezvoltarea fiecărui judeţ şi a primăriilor.

 

 

Studiul IPP are un dublu rol: de a impulsiona consultările, mai ales cu beneficiarii direcţi ai fondurilor pentru ca alocarea banilor în următorul exerciţiu financiar să fie mai temeinic gândită şi de a oferi o evaluare obiectivă a performanţelor în atragerea fondurilor europene de către primarii şi Consiliile Judeţene din România. Analiza a fost realizată pe baza datelor furnizate de Autorităţile de Management despre proiectele în derulare între 2008 şi sfârşitul anului 2011. În acest studiu al IPP-ului se regăseşte un clasament al accesării de fonduri structurale la nivelul Consiliilor Judeţene la data de 31 decembrie 2011. În cadrul acestuia din urmă, Consiliul Judeţean Gorj se situează pe poziţia cu numărul 28, cu o valoare accesată a fondurilor europene de 147.552.508,53 lei şi cea în euro este de 34.965.049 euro. În cazul primăriilor reşedinţă de judeţ, Primăria municipiului Târgu-Jiu se situează pe locul 11 pe ţară privind accesarea de fonduri până la finele anului trecut. Valoarea fondurilor structurale atrase la Târgu-Jiu a fost de 140.127.687 lei, respectiv 33.205.613 euro.

 

 

DGASPC Gorj, loc secund pe ţară

Tot din analiza la nivel naţional a IPP-ului, reiese faptul că Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj se află pe locul doi în topul privind valoarea proiectelor de infrastructură socială accesate până la 31 decembrie 2011. Instituţia de la Gorj ocupă astfel o poziţie importanţă, nefiind depăşită decât de DGASPC Neamţ. În anexa 4 a studiului se regăseşte şi situaţia absorbţiei fondurilor structurale de către autorităţile administraţiei publice locale pe fiecare Program Operaţional până în decembrie anul trecut. Fondurile din POR s-au axat pe trei capitole: infrastructură, dezvoltarea durabilă a oraşelor şi sprijinirea mediului de afaceri regional şi local. În acest sens, pe lista bugetelor aprobate la nivelul fiecărui judeţ pe toate axele prioritare ale POR ce au avut ca implementatori fie Consiliul Judeţean, fie autorităţile publice locale, judeţul Gorj se situează pe locul 15 la nivel naţional, valoarea bugetelor pentru proiectele desfăşurate prin POR fiind de 299.407.709,37 lei. Totodată, pe Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, în Gorj s-a alocat suma de 2.949.693 lei, bani europeni pentru administraţiile publice locale. De asemenea, Gorjul figurează şi pe o listă neagră din studiul IPP-ului, judeţul nostru neavând niciun proiect pe Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice şi nici pe Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here