Actorii târgujieni vor juca pentru comunităţile de români – Turneu de 10 zile în Italia

584

marian negrescuActorii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu vor pleca mâine într-un turneu în Italia. Spectacolul pe care îl vor prezenta publicului italian este „Balera”, o piesă a cărei premieră a avut loc în

stagiunea trecută şi care a fost foarte bine primită de publicul târgujian.

Invitaţia de a juca pe scene din diferite oraşe italiene a venit din partea Asociaţiei culturale «Benemerenti» din Milano. De aemenea, pe gorjeni îi aşteaptă şi directorul teatrului din Umbertide, Achile Roselletti, cel care a şi regizat, pentru actorii târgujieni, piesa „Ballera”. Trupa Teatrului „Elvira Godeanu” va juca în Florenţa, Perugia, Umbertide şi Milano, în cadrul unui turneu care va dura nu mai puţin de 10 zile.
Spectacole pentru românii din Italia
Actorii târgujieni vor juca atât pentru italieni cât şi pentru românii stabiliţi în Italia, numărul acestora aşteptându-se să fie destul de mare. Marian Negrescu, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”, a spus că a primit multe solicitări din partea unor asociaţii culturale din cadrul comunităţilor de români din Italia şi că, de aceea, speră că aceştia, în dorinţa de a-şi aminti puţin de casă, vor participa cu bucurie la aceste spectacole. În urma unui parteneriat încheiat cu asociaţia care i-a invitat în turneu, actorii târgujieni vor fi prezenţi în fiecare an în diferite reugini italiene, pentru susţinerea de spectacole.
Peste 40 de gorjeni implicaţi în turneu
Pentru deplasarea şi realizarea turneului de 10 zile din Italia este nevoie de suma de 200 mii lei, nu mai puţin de 70% din aceşti bani fiind oferiţi, prin sponsorizare, de Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari. Restul sumei, de asemenea, a fost acoperită de Primăria municipiului Târgu – Jiu. Datorită complexităţii spectacolului “Balera”, numărul celor care vor pleca mâine spre Italia este destul de mare, şi anume 41 de persoane, actori şi tehnicieni. Aceştia vor zbura până acolo, în timp ce decorurile şi restul bagajelor vor fi trimise cu o maşină.
“Europa acasă”
Realizarea unui astfel de turneu nu este o simplă întâmplare, încă din anul 2005, de când a început derularea proiectului “Europa acasă”, teatrul târgujian oferind spectacole comunităţilor de români din alte ţări. Astfel, pe lângă Italia, pe lista actorilor Teatrului “Elvira Godeanu” s-au mai aflat şi o serie de ţări scandinave, precum şi Turcia.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here