Acorduri clasice şi moderne a la Veronique Thual Chavel, la SPA Târgu-Jiu

426

Elevii Şcolii Populare de Artă de la Târgu-Jiu se bucură de prezenţa profesoarei de pian Veronique Thual Chavel şi a fiicei sale Claire Chavel care predă, vioară. Ambele au venit din Franţa, special pentru acest eveniment, respectiv pentru Recitalul tinerilor interpreţi care va avea loc pe data de 24 august. Elevii SPA din oraş vor fi pregătiţi timp de o săptămână de profesoarele de pian şi vioară. Manifestarea este prinsă în agenda culturală a Consiliului Judeţean iar principalii organizatori sunt SPA şi Consiliul Judeţean Gorj.

Finalul cursurilor va fi marcat printr-un concert de gală, ce va avea loc de la ora 12.30 la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu. Acesta va fi susţinut de cursanţi şi de pianista Véronique Thual-Chauvel. Publicul este aşteptat cu mult drag pentru a asculta acordurile de pian şi vioară ale gorjenilor.

Veronique face cursuri de măiestrie
Pianista Veronique Thual-Chauvel nu este pentru prima dată la Târgu-Jiu. De câţiva ani ea vine periodic în oraşul lui Brâncuşi, unde a susţinut şi cursuri de măiestrie cu pianişti gorjeni, în cadrul parteneriatului cultural româno-francez ce s-a desfăşurat pe o perioadă de mai mulţi ani cu Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu. De altfel, elevii care activează în cadrul SPA sunt foarte entuziasmaţi ca de fiecare dată deoarece într-un timp foarte scurt profesoara a reuşit să înfăptuiască adevărate minuni în planul pedagogiei muzicale. Cu ajutorul profesoarei, care cunoaşte o altă manieră de predare şi de a înţelege muzica, elevii reuşesc să interpreteze o altfel de partitură muzicală, pot vedea la ce nivel se regăsesc în raport cu perspectivele europene în domeniul muzical.

Întâlnire aşteptată
Viorel Gârbaciu, directorul SPA din Târgu-Jiu a specificat de altfel faptul că, din acest nou proiect cultural fac parte oameni deosebiţi şi că a venit rândul instituţiei pe care o conduce să aibă un parteneriat cu profesoara. “Elevii Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu, de la clasele de pian şi vioară, muzică cultă au aşteptat îndelung această întâlnire cu profesoara Veronique Thual Chauvel. Acum doi ani de zile după ce distinsa doamnă profesoară terminase un ciclu în parteneriat cu Liceul de Muzică şi Arte Plastice <<Constantin Brăiloiu>> Târgu-Jiu, acum a venit rândul nostru să ne bucurăm de prezenţa acesteia şi de atunci încoace desfăşurăm această activitate minunată. De luni şi până vineri se vor desfăşura cursurile muzicale ale Şcolii de Vara de la Târgu-Jiu”, a precizat Viorel Gârbaciu, directorul SPA.

Colaboratori de excepţie
Colaborator în cadrul acestui eveniment este Mihaela Popescu, profesor doctor în muzică, cea care pregăteşte partea de prezentare şi de teorie a muzicii în cadrul Orchestrei de Cameră ,,Lyra Gorjului”. Acesta, alături de soţul său, profesorul Aurel Popescu, se ocupă şi de realizarea caietelor program ale concertelor orchestrei târgujiene de cameră. Profesoara Veronique Thual Chavel afirmă faptul că elevii români sunt ca cei de pretutindeni, dar modul de predare aici este diferit. Acesta este motivul pentru care, în acest an, profesoara şi-a propus, pentru elevi, să pornească de la această sfântă ascultare, mai întâi să se asculte unii pe alţii. A ales un program de pian la 4 mâini. ,,Pianul este un instrument suficient lui însuşi, şi atunci pianistul riscă un oarecare egoism”, a declarat Veronique.

Lansare de carte
La finalul spectacolului toţi spectatorii sunt invitaţi la lansarea cărţii profesoarei Mihaela Popescu. Este vorba despre un volum de muzicologie intitulat “Modernism şi Avangardism la debutul secolului XX – Erik Satie un condamnat la libertate”.
Andrada Bărăitaru
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here