Accidente de muncă, raportate la ITM Gorj

385

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au înregistrat în primele şase luni ale anului 2013, 29 de evenimente, din care 25 accidente cu incapacitate temporară de muncă, 2 accidente de muncă cu invaliditate în domeniile silvicultură şi prelucrarea cauciucului. De asemenea s-au înregistrat şi două accidente de muncă mortale.

În primele şase luni ale anului 2013 ITM Gorj a înregistrat şi raportat la Inspecţia Muncii Bucureşti, Birou informare operativă un număr de 25 accidente cu incapacitate temporară de muncă. S-au cercetat 2 accidente de muncă cu invaliditate în domeniile silvicultură şi prelucrarea cauciucului, un accident de muncă mortal înregistrat de ITM Braşov, un accident de muncă mortal produs la CEO, Sucursala Turceni. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cazurile au fost mai puţine, în 2012 înregistrându-se 41 de accidente de muncă din care 5 accidente de muncă mortale. “Principalele cauze de producere a accidentelor de muncă au fost: căderea de la înălţime şi de la acelaşi nivel, neefectuarea în timp util a unor operaţii indispensabile securităţii muncii; efectuarea necorespunzătoare a unor operaţiuni. De asemenea nerespectarea instrucţiunilor specifice de lucru şi neutilizarea echipamentului individual de protecţia muncii”, a declarat George Romanescu, şeful ITM Gorj.

86 registre zilieri
Romanescu a mai menţionat totodată că inspectorii de muncă din cadrul serviciului control relaţii de muncă au aplicat 3 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 18.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri şi a normelor de aplicare a acesteia, perioadă în care s-au eliberat de la casieria instituţiei un număr de 14 registre de zilieri, iar în total de la intrarea în vigoare a prevederilor Legii 52/2011 au fost eliberate 86 registre de zilieri la un număr de 80 angajatori.
În aceeaşi perioadă, Compartimentul securitate şi sănătate în muncă din cadrul ITM Gorj a efectuat 752 de controale la 694 de unităţi şi s-au identificat 920 de neconformităţi pentru care s-au dispus măsuri de remediere. S-au aplicat de asemenea 920 sancţiuni contravenţionale, din care 99 amenzi în valoare de 289.500 lei.
ITM-ul a înregistrat 309 scrisori şi sesizări adresate direct instituţiei cât şi cele remise de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Varstnice, Inspecţia Muncii, Administraţia Prezidenţială, alte instituţii, 7 petiţii fiind în curs de soluţionare.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here