Învătăţor octogenar din Arcani, în litigiu cu vecinul care îi pretinde casa

526

Un localnic din comuna Arcani, în vârstă de 85 de ani, încearcă de trei ani de zile să anuleze un contract de vânzare-cumpărare cu întreţinere a locuinţei proprii, încheiat în 2012 cu vecinul său. Proprietarul susţine că nu îşi explică de ce instanţa de judecată nu i-a dat câştig de cauză, deoarece el ar fi adus dovezi şi martori că vecinul de locuinţă nu şi-a respectat obligaţiile din contract. Octogenarul spune că cel care se vede deja stăpân pe locuinţa sa nu i-ar aduce de mâncare şi nu l-ar îngriji cum trebuie, lucru pe care nu-l făcea anterior încheierii acestui contract. Omul nu mai suportă situaţia şi anunţă că va face tot posibilul să anuleze contractul care îl deranjează, ştiut fiind că vecinul îi aşteaptă moartea pentru a intra în posesia terenului şi casei sale.

Berca Voicu are 85 de ani şi locuieşte singur în satul Stroieşti, comuna Arcani. Octogenarul nu a fost căsătorit niciodată, el neavând astfel copii, dar susţine că a avut grijă de copiii altora, el fiind învăţător în sat timp de 36 de ani. Ajuns la pensie, cardiac fiind, omul s-a gândit să-şi lase agoniseala de o viaţă unei persoane care să aibă grijă de bătrâneţile sale. Şi-a îndreptat astfel atenţia spre vecinul de locuinţă, care era interesat să-şi extindă proprietatea, şi a discutat cu el încheierea unui contract cu clauză de întreţinere. În 2012, cei doi, Berca şi Marcel Constantin Ghica, s-au prezentat la notarul public şi au parafat contractul dorit de ambii, prin acesta vârstnicul angajându-se să-şi cedeze vecinului casa plus dependinţele, dar şi terenul pe care este ridicată locuinţa, în total o proprietate care se întinde pe 56 de ari. Vecinul se obliga, în schimb, să aibă grijă de octogenar pe timpul vieţii acestuia, adică să-i ducă hrană, medicamente şi îmbrăcăminte şi să-i asigure încălzirea locuinţei, el obţinând în schimb casa şi terenul acestuia. Contractul se parafează în prezenţa ambilor, care se întorc liniştiţi la Arcani, vecinul abonându-se câteodată şi la pensia octogenarului.

Trei ani, sub contract
Omul tolerează situaţia trei ani de zile, deşi deja din 2013 începe să-i reproşeze vecinului că nu are grijă deloc de el, vârstincul anunţându-l totodată că intenţionează să anuleze contractul cu clauză de întreţinere, cu atât mai mult cu cât prin bătătura sa s-a pripăşit şi fiica altei vecine, dată afară din casă de mama ei. Bătrânul de bună credinţă o primeşte în locuinţă, îi asigură acoperiş deasupra capului şi ei şi concubinului şi chiar îi face un testament pentru restul de terenuri deţinute de acesta. Testamentul se face în 2014, el fiind anulat la această oră. Berca se adresează astfel instanţei de judecată în 2013 cerând anularea contractului cu vecinul său, Judecătoria Târgu-Jiu dându-i, culmea, câştig de cauză lui Ghica. Procesul se mută la Tribunalul Gorj, instanţa de aici impunând rejudecarea procesului. Ajuns iar la Judecătoria Târgu-Jiu tot Ghica obţine o victorie împotriva octogenarului.

După 6 luni, alt proces
Pentru că legea i-a permis, Berca deschide un nou proces cu Ghica în 2014 cerând iar anularea contractului. Vâstnicul a câştigat la Judecătoria Târgu-Jiu, iar Ghica a făcut recurs. Vecinul aduce ca martor împotriva vârstnicului chiar şi pe fata vecinei sale, Elena Monica Seceleanu, care copilărise în curtea omului, ajunge însă să declare împotriva octogenarului. Tânăra nu este singura împotriva fostului învăţător, şi Vasile Marian Mercioiu face acelaşi lucru, adus ca martor de Ghica.
Dosarul se află în pronunţare la Tribunalul Gorj, urmând ca pe 20 noiembrie părţile să afle sentinţa.
“Aştept cu nerăbdare sentinţa instanţei de recurs, şi sper să fie aceeaşi cu cea primită de mine pe fond. Pe baza acestei sentinţe voi putea anula un contract care mi-a adus numai neplăceri. Am regretat şi regret că am fost credul şi am încheiat acest contract care s-a întors împotriva mea şi care mi-a arătat feţele unor oameni pe care îi credeam altfel. Îi sfătuiesc pe toţi cei aflaţi în situaţia mea să se gândescă de zece ori înainte să încheie un astfel de contract cu clauză de întreţinere, deoarece chiar şi rudele îţi devin duşman când la mijloc este vorba despre o proprietate. Dacă voi termina cu problema asta îmi promit mie că voi evita să mai cred în cei care deja îmi dau târcoale chiar dacă locuinţa mea este destul de veche, fiind construită în 1924”, a declarat Voicu Berca.
În ceea ce-l priveşte pe vecinul Marcel Ghica, acesta nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere legat de acuzaţiile octogenarului Berca.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here