Taxa la groapă, introdusă din 2016

480

O taxă pentru depozitarea deşeurilor nepericuloasă ar putea intra în vigoare de anul următor. Ministerul Mediului a pus în dezbatere proiectul de modificare a legislaţiei, pentru introducerea taxei la groapă. Potrivit proiectului, se vor constitui ca venituri la Fondul de mediu şi taxele achitate de proprietarii, respectiv administratorii depozitelor permanente pentru deşeurile inerte şi nepericuloase încredinţate de către terţi în vederea eliminării finale prin depozitare. Suma propusă este de 80 de lei pe tonă şi această taxă ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, subliniază că această taxă va fi introdusă pentru alinierea României la normele europene – “deşeu zero”, adică orice produs devenit deşeu să reintre în circuitul de refolosire şi să redevină materie primă.
În România s-a dorit introducerea unei taxe pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi prin Ordonanţa Guvernului nr. 31/2013 de modificare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu. Aceasta prevedea perceperea unei taxe pentru deşeurile inerte şi nepericuloase încredinţate în vederea eliminării finale prin depozitare, de 50 de lei/tonă în 2014, 80 de lei/tonă în 2015 şi 120 de lei/tonă în 2016. Ulterior, OG 31/2013 a fost modificată şi adoptată în Parlament, prin Legea nr. 384/2013, care a decalat introducerea taxei ce va lua startul de la un prag de 80 de lei, urmând ca în anul următor introducerii acesteia să crească la 120 de lei pe tonă.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here