Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” de la Mieluşei, comuna Stoina, situată la marginea de sud a judeţului Gorj, a redevenit o adevărată perlă de arhitectură bisericească – Istorie şi sărbătoare sfântă pe dealul împădurit al localităţii Mieluşei (I)

763

Motto: „Dacă apele ar vorbi, dacă pădurile ar începe să povestească, dacă iarba poienilor şi-ar şopti amintirile, oamenii ar şti unde să se aşeze şi să se ferească de multele clipe întunecate, de multele zile de spaimă şi multă durere de purtat. Dar oamenii nu le cunosc pe de-a-ntregul şi nici nu le-ar putea purta. Prin mila Lui Dumnezeu le poartă apele, pădurile şi iarba. Alteori, tot Dumnezeu le dă gândul de a construi un locaş de cult care să se vadă de departe şi unde oamenii să vină pentru a vorbi în Duhul Sfânt cu El, spunându-i durerea pe care o poartă”.

Biserica de pe colina Mieluşei
Biserica de pe colina împădurită a localităţii Mieluşei se vede de departe, venind dinspre Craiova, dar ca să ajungi la ea, Dumnezeu te pune la multe şi grele încercări încât trebuie să-ţi potriveşti pasul cu spaţiul pe care îl ai de străbătut, dar şi timpul pentru a nu simţi osteneală. Dar nici nu simţi osteneală căci, ajungând cu microbuzul la Păişani, în intersecţia de unde începe drumul peste câmp, pietruit cât trebuie, ca să te simţi bine, de administraţia locală, ochii vederii disting măreţia Bisericii de pe colină, iar ochii sufletului îţi uşurează vederea în Duh, uşurând dialogul cu cei care au primit în sufletul lor îndemnul divin de a construi aici un locaş de cult ortodox, o casă a lui img083Dumnezeu pe care să o dăruiască Sfintei Maria. După ce s-a terminat drumul pietruit, ca să ajungi la Mieluşei trebuie să treci peste Amaradia şi auzi apa-i vorbind cu tine, clipocind vesel. Simţi bucuria apei peste care treci şi întâmpinarea zglobie a vieţuitoarelor pe care le adăposteşte. Apoi privirea se opreşte pe colină unde se distinge măreţia arhitecturală a Bisericii reparată în totalitate prin osteneala financiară a distinsului localnic, domnul director Teodor Băluţă, acum stabilit cu domiciliul la Craiova, Consiliul Local şi administraţia comunei Stoina – doamna primar Ioana Buşe, şi Consiliul Judeţean Gorj.
Coordonarea lucrărilor, până la amănunt, a fost beneficiara aportului Preacucernicului Preot Nicolae Dîrnu care, în trei-patru ani, a realizat, de la venirea dumnealui în zonă, după absolvirea Facultăţii de Teologie din Craiova, foarte multe lucrări de reabilitare, dar şi noi construcţii, anexe care se văd şi sunt de foarte multă şi mare importanţă pentru credincioşi, câştigându-le încrederea prin fapte plăcute.
La fel de foarte mare importanţă pentru comunitate este aducerea dreptmăritorilor creştini, în număr din ce în ce mai mare, către Biserică.
Dovadă elocventă este şi faptul că la hramul „Adormirea Maicii Domnului” din 15 august a.c. curtea Bisericii a fost plină, sute de oameni din localitate, din împrejurimi şi de mai departe, au ascultat cu toată dragostea slujba înălţătoare a tânărului preot Nicolae Dîrnu, ajutat de, la fel de tânărul preot Alin-Narcis Sanda de la Parohia Roşia de Amaradia – ruda sa, şi de cantorul Mihai Popa., la fel de tânăr şi el.

Sfânta slujbă de sfinţire a Troiţei
Tinerii preoţi Nicolae Dîrnu şi Alin-Narcis Sanda au oficiat Sfânta slujbă de sfinţire a Troiţei construită de enoriaşii locali îndrumaţi fiind de Preacucernicul preot Nicolae Dîrnu. Pe această Sfântă Troiţă a fost amplasată o placă de marmură cu următoarea inscripţie: „Această Sfântă Cruce s-a ridicat spre pomenirea eroilor şi robilor Lui Dumnezeu; Viii: Adrian, Camelia, Ioana, Andreea, Mattia, Mya, Oana şi fiii, Ilie cu familia; Morţii: Ion, Ştefan, Ion, Cristian, Anton, Nicoliţa, Ana. Sfinţită de preot Nicolae Dîrnu – 2015”.
După Sfânta slujbă de sfinţire a Troiţei s-a mers în alai având în frunte pe cei doi tineri preoţi, către Biserica „Adormirea Maicii Domnului”. Ziua de 15 august la Mieluşei a fost o zi specială. A fost o zi în care Biserica şi credincioşii cinstesc amintirea momentului în care Fecioara Maria, cunoscută ca Sfânta Maria Mare sau Sântămăria Mare, a trecut la cele sfinte. Cu acest prilej, s-au revăzut oameni ai locului plecaţi vremelnic în cele patru puncte cardinale ale globului pământesc sau, în cel mai fericit caz, ale ţării – ocazie cu care au aflat începutul şi evoluţia acestui locaş de cult ortodox până la timpul prezent. Va urma
Prof. Gheorghe I. Drăghici-Slăvuţescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here