Alimentaţia este foarte importantă în ceea ce priveşte sănătatea noastră. Trebuie să fie adaptată vârstei fiecărei persoane şi să se adapteze cerinţelor calorice ale organismului.
În perioada rece, organismul uman e mai sensibil, tocmai datorită temperaturilor scăzute.
În continuare iată ce recomandă specialiştii că ar trebui să includem în alimentaţie, pentru a fortifica sistemul imunitar:
– Vitaminele C şi A. Cantitatea zilnică recomandată de vitamina C e de aproximativ 200 mg, pe care le puteţi obţine consumând ardei roşu, două portocale, un grapefruit sau pătrunjel. Vitamina A ar trebui să fie de aproximativ 700 – 800 micrograme, şi pe care le găseşti în morcovi, ficat, peşte, ou, unt.
– Zinc şi seleniu. Pentru a-ţi asigura cele 10 mg de zinc zilnic, puteţi consuma fructe de mare, seminţe de dovleac, pâine şi cereale integrale. Iar pentru a-ţi acoperi necesarul de seleniu principalele alimente sunt: pâinea, peştele, carnea, ouăle, nucile.
– Iaurturile probiotice sunt utile în fortificarea sistemului imunitar. Probiotice mai puteţi găsi şi în alte alimente cum ar fi: usturoiul, bananele, anghinarea, ceapa sau ovăzul.
– Merele. Sunt indicate în perioada rece datorită antioxidanţilor şi vitamine pe care acestea le conţin.
– Peştele conţine numeroase proteine şi acizi graşi omega 3, care scad nivelul colesterolului.
Încearcă să consumi cât mai puţine grăsimi, găteşte sănătos, fierbe carnea şi legumele sau consumă-le la grătar.
Alte modalităţi de a întări sistemul imunitar sunt:
– Îmbrăcămintea potrivită condiţiilor meteo, să fie cât mai călduroasă;
– Mişcarea este foarte importantă, pentru că e frig şi nu poţi alerga în aer liber, încearcă să mergi la o sală de fitness;
– Încearcă să te odihneşti suficient, acesta fiind un motiv suficient pentru un organism rezistent.
Cristina Răscol