Ingrediente:
1,2 kilogram de portocale
2 lămâi
1 kilogram de zahăr
coaja de la o portocală (opţional)
Mod de preparare:
Decojiţi portocalele, îndepărtaţi-le partea albă şi tăiaţi miezul cubuleţe.
Extrageţi sucul din lămâi.
Spălaţi bine, în mai multe ape, coaja unei portocale şi tăiaţi-o fâşii subţiri.
Puneţi la fiert, într-un vas cu fund gros, portocalele, zahărul şi zeama de lămâie.
Fierbeţi la foc mic, amestecând constant, timp de aproximativ 1 oră, până când gemul se leagă.
Opţional, pentru un gust uşor amărui, adăugaţi coaja de portocală.
Mai fierbeţi încă 10-15 minute şi trageţi vasul de pe foc.
Gemul de portocale se poate consuma imediat – după răcire – sau se poate conserva.