Kiwi, un fruct exotic plin de vitamine

536

kiwiDatorită gustului deosebit, kiwi poate fi consumat ca atare. Se poate curăţa de coajă folosind un cuţit sau poţi încerca să-l tai pe jumătate şi să consumi miezul folosindu-te de o linguriţă. După ce l-ai porţionat nu trebuie să-l laşi mult timp deoarece prin conţinutul de enzime îl face mai moale.

Dacă eşti fan salate de fructe, adaugă-l la sfârşit pentru a nu umezi foarte mult celelalte fructe.

Potrivit unor experimente a unor cercetători s-a relevat faptul că fructele tăiate şi ţinute la rece îşi păstrează proprietăţile nutriţionale timp de o săptămână.

De asemenea, experţii au relatat că procesarea minimă a unui fruct nu distruge principalii antioxidanţi din conţinut. Ceea ce înseamnă că în weekend putem să pregătim un bol mare cu salată de fructe, pe care să îl păstrăm la frigider şi din care să ne resfăţăm câteva zile la rând. Şi pentru a preveni înmuierea kiwi-ului dacă stă în salată, ţine feliile într-un recipient închis ermetic şi adaugă-le la fiecare servire.

Avantajele pe care kiwi ni le oferă?

– este bun pentru imunitate, în special pentru conţinutul mare de vitamina C (kiwi şi lămâile conţin aceeaşi cantitate de vitamina C).

– previne cancerul (mai ales cancerul de colon), datorită vitaminei C, a fibrelor şi a luteinei pe care le conţine;

– este indicat persoanelor care au probleme cu inima, datorită prezenţei lanţului glucide-potasiu – vitamina C (cantitatea de potasiu se apropie de cea din banane);

– scade riscul de diabet, prin conţinutul de fibre, magneziu dar şi de vitamine;

– tot datorită prezenţei fibrelor, a vitaminelor şi a potasiului din structura sa, kiwi este recomandat în curele de slăbire sau dacă doriţi să vă menţineţi la greutatea pe care o aveţi.

Moduri de servire:

-în amestec cu salatele de verdeaţă;

-pot fi adăugate în iaurturi;

-garnitură pentru carnea de pui şi peşte;

-sunt o alegere bună dacă v-aţi gândit la o tartă cu fructe.

Cine nu trebuie să consume kiwi?

– Cei care se confruntă cu probleme de rinichi şi vezică biliară (datorită oxalaţilor în cantitate mare duce la cristalizarea pietrelor şi influenţează absorbţia calciului de către organism);

– Persoanele alergice la latex.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here