Creditele restante sunt încă o problemă pentru toţi românii, deşi se pare că locuitorii din judeţul nostru nu ocupă poziţii fruntaşe privind topul judeţelor cu cele mai mari datorii ale persoanelor fizice şi juridice către instituţiile bancare. Conform datelor ultimului raport al Băncii Naţionale Române (BNR), judeţul Gorj înregistra o valoare a creditelor contractate de 2.680 milioane lei şi o valoare a restanţelor de 140 milioane lei, ponderea fiind astfel de 5%.
Potrivit cifrelor oficiale, în martie, gorjenii aveau credite în lei în valoare de 1.903 milioane de lei şi în valută de peste 782 de milioane. Ponderea cea mai mare o au creditele de consum achitate la zi care în martie au atins pragul de 579 milioane de lei. Tot în martie, depozitele gorjenilor în bănci se cifrau la circa 1.110 milioane de lei. Cele în moneda naţională depăşeau 917 milioane de lei, iar cei care au ales să strângă economii în valută au adunat în depozite circa 90,5 milioane de lei.
Chiar dacă au renunţat să se mai împrumute la fel de mult, creditele luate cu ani în urmă i-au făcut pe mulţi gorjeni să intre în colaps economic, acumulând datorii semnificative. Din fericire, faţă de alte judeţe care au restanţe mult mai mari la instituţiile de creditare, judeţul nostru stă chiar bine, nefiind în topul judeţelor cu cele mai mari datorii către bănci. Referitor la situaţiile precare de înapoiere a creditelor contractate cu care se confruntă alţi români, cele mai mari restanţe către instituţiile bancare le înregistrează Braşovul (1.120 milioane lei), Sibiu (770 milioane lei), Galaţi (584 milioane lei) şi Vâlcea (522 milioane lei).
Izabella Molnar