Delegaţie gorjeană, la Conferinţa Naţională Extraordinară a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”

561

Joi, 30 aprilie 2015, Cercul Militar Naţional din Bucureşti a găzduit Conferinţa Naţională Extraordinară a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, sub deviza „Neamul este etern prin cultul eroilor!”. Filiala Judeţeană Gorj a A.N.C.E. „Regina Maria” a fost reprezentată de către Walter Loga (preşedinte) şi Andrei Popete-Pătraşcu (vicepreşedinte).

În prima parte a lucrărilor Conferinţei Naţionale Extraordinare a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, gl. mr. (r.) prof. univ. dr. Visarion Neagoe, preşedinte A.N.C.E. „R.M.”, a prezentat analiza activităţii desfăşurate de către asociaţie, de la ultima şedinţă a Consiliului Director, din data de 31 octombrie 2013, şi până în prezent.
Reprezentanţii celor 40 de filiale A.N.C.E. „R.M.” au luat la cunoştinţă despre activităţile desfăşurate de către Biroul Executiv Central al Asociaţiei, activitatea filialelor judeţene, priorităţile ce se impun pentru următoarea perioadă, precum şi proiectul noului Statut al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Statut de utilitate publică pentru Asociaţia  Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”
Col. (r.) dr. ing. Walter Loga, preşedintele A.N.C.E. „Regina Maria” Filiala Judeţului Gorj, ne-a declarat că în ultimii ani, în cadrul Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, la nivel central s-a remarcat o activitate intensă depusă în omagierea şi cinstirea eroilor neamului.  „Biroul Executiv Central A.N.C.E. „R.M.” a participat la toate festivităţile organizate cu prilejul sărbătoririi evenimentelor naţionale: Ziua Armatei, Ziua Drapelului, Ziua Imnului Naţional, zilele diferitelor arme şi specialităţi militare, depunând coroane şi jerbe de flori, a organizat sărbătorirea a 95 de ani de la înfiinţarea Societăţii „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, ai cărei continuatori suntem. S-a prezentat Steagul de Identificare al Asociaţiei, au apărut numere noi ale Revistei „România Eroică” şi „Buletinul Informativ”, s-a realizat în Studioul Cinematografic al Armatei a  unui film documentar cu istoricul Asociaţiei, pe care şi noi l-am prezentat aici la Gorj cu diferite ocazii, s-a realizat în parteneriat cu Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand” o expoziţie itinerantă „Eroul Necunoscut”, prezentată şi la Târgu-Jiu, iar în sala de conferinţe a DSCN9312Asociaţiei a fost organizată o expoziţie permanentă cu panouri conţinând imagini din activitatea filialelor etc. De asemenea, prin Hotărârea nr. 698 din 19 august 2014, Guvernul României a acordat Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, statutul de organizaţie de utilitate publică, încununând astfel activitatea asociaţiei şi a tuturor filialelor judeţene, în nobila misiune de cinstire a memoriei eroilor, de îngrijire şi protejare a operelor comemorative de război”, a precizat preşedintele A.N.C.E. „R.M.” Filiala Judeţului Gorj.

Noi priorităţi ale A.N.C.E. „Regina Maria”
Prezent la Conferinţa Naţională Extraordinară a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, desfăşurată sub deviza „Neamul este etern prin cultul eroilor!”, Andrei Popete-Pătraşcu, vicepreşedinte A.N.C.E. „R.M.” Filiala Judeţului Gorj, spune că în cadrul lucrărilor conferinţei s-au prezentat şi o serie de priorităţi ce se impun pentru următoarea perioadă, precum: „valorificarea oportunităţilor oferite de obţinerea statutului de utilitate publică, obţinerea de către toate filialele a personalităţii juridice, Gorjul aflându-se printre primele filiale la acest capitol, întărirea legăturii Armată, Biserică şi Şcoală, diversificarea demersurilor pentru strângerea de fonduri şi mijloace financiare, creşterea numărului de cercuri Cultul Eroilor, studierea protocoalelor de colaborare realizate la nivel central şi stabilirea de măsuri la nivelul fiecărei filiale de aplicare a prevederilor acestora şi altele”.

Din activitatea filialei gorjene a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”
La nivelul Filialei Judeţului Gorj a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, activitatea desfăşurată în ultimul an a fost una bogată în acţiuni şi evenimente omagiale, lansări de carte, simpozioane, vizite de lucru şi altele. Filiala gorjeană a obţinut la începutul acestui an şi statutul de personalitate juridică, pe lângă cea de utilitate publică obţinută, la nivel naţional în anul 2014. Conducerea filialei realizează deplasări frecvente în teritoriu, la DSCN9316monumentele eroilor gorjeni, în vederea editării lucrării „Cartea de Aur a judeţului Gorj”, documentarea implicând cooperare cu factorii locali. În prezent, Filiala Judeţului Gorj a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” desfăşoară un amplu proiect de identificare a eroilor gorjeni din Regimentele 18 şi 58 Infanterie Gorj, care au participat la Primul Război Mondial, înhumaţi în cimitire de onoare în afara ţării. Au fost identificaţi până la această dată, 166 gorjeni din Primului Război Mondial, în cimitirul de la Ostffyasszonyfa din Ungaria, precum şi 142 de eroi gorjeni din Regimentele 18 şi 58 Infanterie, care au sfârşit în lagărul de la Tuchola din Polonia. Este, de asemenea, în curs de editare computerizată Registrul soldaţilor germani, austro-ungari, ruşi şi români înhumaţi în Cimitirul Internaţional al Eroilor din Târgu-Jiu.
Actuala conducere a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Judeţului Gorj este preocupată de educaţia patriotică a tinerei generaţii, astfel încât în şcolile şi liceele gorjene s-au înfiinţat mai multe Cercuri Cultul Eroilor.
Aceasta, precum şi prezenţa Biroului Executiv Judeţean al A.N.C.E. „Regina Maria”  Gorj la diverse activităţi judeţene, la întâlniri cu elevii şi cadrele didactice, preoţi, militari, jandarmi şi aşa mai departe, organizarea Concursului judeţean „Eroii Gorjului” (ediţia I, 20 mai 2015), editarea Revistei „Gorjul eroic”, permit conturarea unei imagini vizibile în rândul opiniei publice din Gorj, care deja cunoaşte activitatea Filialei Judeţului Gorj a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here