Algocalminul, nu face bine organismului

799

algocalminAlgocalminul, pastila cea mai utilizată de români pentru tratarea durerii, va intra în maximum şase luni pe lista medicamentelor eliberate doar cu reţetă medicală. Motivul acestei schimbări îl reprezintă o substanţă extrem de periculoasă care stă la baza algocalminului: metamizolul.

Metamizolul este considerat o substanţă medicamentoasă foarte periculoasă pentru organism în mai multe ţări din Europa, mai mult decât atât în Belgia intră chiar în categoria otrăvurilor. Utilizarea metamizolului a fost interzisă de mai mulţi ani în Statele Unite, Canada şi câteva ţări din Europa de Nord. Foarte grav este însă faptul că ingestia de metamizol, substanţa conţinută de algocalmin, poate să provoace o boală fatală numită agranulocitoză. Această afecţiune apare pe fondul scăderii globulelor roşii din sânge şi al distrugerii celulelor din măduva osoasă care au rolul de apărare a organismului în faţa infecţiilor. Dacă vei citi orice prospect al unei cutii de comprimate de algocalmin vei afla că acest medicament este un analgezic puternic, care înlocuieşte în mare măsură opiaceele, dar care nu determină efectele secundare cunoscute după administrarea acestora. Fiind şi un derivat pirazolonic, algocalminul are şi acţiune antipiretică, adică scade febra.

Recomandările generale ale algocalminului sunt durerile dentare şi ORL, nevralgiile, durerile artrozice, mialgiile, poliatrita cronică, sindromul febril etc. Deşi este cel mai vândut medicament din România, algocalminul a atras în jurul său o serie de controverse. Se pare că tratamentul cu algocalmin ar duce la apariţia unor reacţii alergice, precum şi la declanşarea unor crize de astm. În România nu au fost efectuate încă studii clinice în ceea ce priveşte frecvenţa agranulocitozei cauzate de administrarea cu algocalmin, tocmai de aceea acest medicament este în continuare comercializat. Modificările în ceea ce priveşte eliberarea algocalminului pe bază de reţetă medicală vizează toate medicamentele analgezice şi antipiretice care conţin metamizol.

Daniela Scafeş

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here