Doi eroi ai satului Bălăneşti

741

Dumitru I. Popescu -avocat
S-a născut în familia gospodarului Ion I. Popescu şi Eufrosina, în anul 1908. A trăit vremuri grele, mai ales după pierderea tatălui său, mort în 1917, pe frontul din Moldova, mama sa rămânând văduvă cu şapte copii.  Al Doilea Război Mondial a tulburat liniştea României. Avocatul Dumitru I. Popescu a fost mai întâi la Regimentul 18 Dorobanţi, Tg.Jiu, iar apoi a fost trimis pe front cu gradul de plutonier T.R. şi apoi sublocotenent, luptând până la Stalingrad, unde la 22 noiembrie 1942 a  căzut împreună cu tot regimentul prizonier la ruşi. După un istovitor drum de 750 de km pe jos, au fost îmbarcaţi 160 de ofiţeri într-un tren de cinci  vagoane (al cincilea cu santinele), decedând în ianuarie 1943 în acel tren al morţii, spre porţile Siberiei.
Din ordinul gărzilor, Gheorghe Găvănescu (care a supravieţuit), personal l-a cărat în cârcă de-a lungul căii ferate, aruncându-l într-un şopron peste alte trupuri. Prin dispariţia avocatului Dumitru I. Popescu au rămas înlăcrimaţi o mamă bătrână, patru fraţi şi o soră. În bătaia vântului de pustă, unde odihneşte ţărâna trupului său, a rămas singur străjer latin.
Cu el Bălăneştiul a intrat în făgaşul istoriei. Mama sa se poate mândri că a născut un erou de epopee, iar fiii Bălăneştiului să-i păstreze cu cinste memoria.
Dormi în pace sublocotenent Popescu I. Dumitru. Fie-ţi somnul lin.
Aurel Popescu, magistrat

Stoicoiu V. Aurelian
aurelian stoicoiuS-a născut în anul 1902, fiul lui Vasile şi Elena (născută Horhoianu).  Tatăl său, Vasile Stoicoiu, a murit pe frontul din Moldova în 1917, lăsând în urmă o soţie înlăcrimată cu patru copii, două fete şi doi băieţi. Viaţa le-a fost foarte grea. S-au descurcat cum s-a putut. Aurel şi Victor au urmat cursurile primare la şcoala din Bălăneşti, după care au mers la Şcoala de Comerţ din Târgu-Jiu. Crescuseră doi băieţi cuminţi, Bălăneştiul mândrindu-se cu ei. A venit războiul. Aurel pleacă pe front. În 1943, în luptele din Crimeea, unitatea din care făcea parte Stoicoiu V. Aurel este încercuită de ruşi. Aurel cade eroi în luptele cu aceştia. Alături de eroii locotenent Toropu, Ion D. Drăgănescu, de sublocotenent Popescu I. Dumitru, de plutonierul elev Alexe Alboiu, lt.col. Dumitru V. Hăidău, Eugen D. Drăgănescu Grigore, Marghitu şi alţii, Bălăneştiul adaugă şi numele eroului Aurelian V. Stoicoiu, căzut pe altarul ţării.  Eroi ai Bălăneştiului! Fiţi strajă latinităţii în locurile unde aţi rămas. Veşnică să vă fie Pomenirea, iar Dumnezeu să vă odihnească în pace!
Grigore Haidău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here