Fermierii, obligaţi să se autorizeze

436

Fermierii gorjeni care anul trecut au primit plăţi directe de peste 5.000 euro sunt nevoiţi ca în acest an să se înscrie cel puţin ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, sau întreprinderi familiale conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/ 2008, pentru a mai primi această formă de sprijin. Politica Agricolă Comună (PAC) 2015 – 2020 are la bază un nou set de reglementări care trebuie respectate de fermieri în vederea accesării plăţilor directe. Schemele de plăţi directe care se acordă ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli sunt: schema de plată unică pe suprafaţă, ajutorul naţional tranzitoriu, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat şi schema simplificată pentru micii fermieri.
În acest an, sprijinul financiar va fi acordat doar fermierilor activi, persoane fizice sau juridice sau grupuri de persoane fizice sau juridice care pot dovedi dreptul legal de a utiliza exploataţia. Cei care au primit plăţi directe sub 5.000 de euro nu trebuie să se autorizeze.
La ora actuală, schema unică de plată pe suprafaţă constă în acordarea unei plăţi unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, plătibilă anual şi decuplată de producţie. Pentru a beneficia de această plată, fermierii trebuie să depună cererea de plată cu date corecte şi complete, împreună cu toate documentele solicitate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj şi să respecte normele de ecocondiţionalitate. Beneficiarii care, în anul anterior de plată, au primit plăţi directe ce depăşesc pragul de 5.000 euro şi se regăsesc pe lista excluderilor de la plată, aceştia pot deveni fermieri activi dacă dovedesc că activitatea agricolă desfăşurată în exploataţia lor reprezintă principala lor activitate. Astfel, cuantumul anual al plăţilor directe trebuie să fie cel puţin 5% din veniturile sale totale obţinute din activităţi neagricole în cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi, sau veniturile totale obţinute în cadrul exploataţiei din activităţile agricole reprezintă cel puţin o treime din veniturile totale obţinute în cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here