Absolvenţii gorjeni, dezinteresaţi

432

28 iulie este ultima zi în care absolvenţii de liceu din acest an îşi pot depune la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, actele pentru primirea indemnizaţiei de şomaj. Până la această dată, aproximativ 350 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ din Gorj, promoţia 2014, au trecut pragul agenţiei.

Absolvenţii de liceu promoţia 2013-2014 se pot prezenta la sediul agenţiei pentru înregistrarea ca persoană în căutarea unui loc de muncă ca etapă prealabilă şi obligatorie pentru obţinerea indemnizaţie de şomaj până la data de 28 iulie 2014, în fiecare zi de luni până vineri între orele 08.00-14.00. Apoi, pentru a putea beneficia de indemnizaţie de şomaj absolventul deja înregistrat este obligat ca după expirarea celor 60 de zile de la absolvire să depună un al doilea dosar care îi va conferi dreptul de a beneficia de indemnizaţie de şomaj. “Până în acest moment, la AJOFM Gorj s-au înregistrat un număr de 354 de absolvenţi, cei mai mulţi fiind absolvenţi de liceu şi şcoală postliceală, dar şi de şcoală profesională, învăţământ complementar de ucenici şi câţiva cu studii superioare. Absolvenţii se mai pot înregistra în baza noastră de date ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, până cel târziu în 28 iulie. Făcând parte din promoţia 2014, cursurile s-au terminat în data de 30 mai. Dosarele se pot depune în termen de 60 de zile de la data absolvirii. Cine nu vine până la această dată, pierde dreptul la indemnizaţia de şomaj. Deci, trebuie să se grăbească şi să depună acest dosar. Cei cu studii superioare care au absolvit în luna iulie, abia din august încep să decurgă cele 60 de zile. Tinerii care au restanţe sau corijenţe, nu pot veni să depună dosarele, până nu rezolvă problemele cu situaţia şcolară, pentru că, practic, nu sunt absolvenţi. În fiecare an se înregistrează peste 2.500 de absolvenţi. Având în vedere că acum avem numai 354, ne aşteptăm să fie un val destul de mare de solicitări şi să fie aglomerat”, a explicat Ana Maria Niculescu, directorul adjunct al AJOFM Gorj.

Pentru angajatori
În sprijinul absolvenţilor, agenţia acordă subvenţii acelor angajatori care încadrează în muncă absolvenţi în interval de 12 luni de la absolvire (indiferent dacă sunt sau nu beneficiari de indemnizaţie de şomaj), subvenţii care se acordă diferenţiat în funcţie de nivelul de studii: 500 ron/lună pentru absolvenţii învăţământului profesional; 600 ron/lună pentru absolvenţii de liceu (cu sau fără bacalaureat) sau a absolvenţilor de studii superioare fără examen de licenţă; 750 ron/lună pentru absolvenţii de studii superioare cu examen de licenţă. Subvenţia se acorda timp de 12 luni de la data semnării convenţiei, iar angajatorul este obligat să nu desfacă raportul de muncă sau de serviciu din motive imputabile acestuia (restructurare, acordul părţilor) timp de 18 luni.
A.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here