18 profesori din Gorj au renunţat la Definitivat

416

18 dintre cele 163 de cadre didactice din judeţul Gorj care ar fi trebuit să susţină luni proba scrisă a Definitivatului s-au retras după ce au văzut subiectele şi au cerut ca lucrările lor să nu fie evaluate. Alte opt cadre didactice care aveau dreptul să participe la această probă nu s-au prezentat.

Proba scrisă a examenului de definitivare în învăţământ s-a desfăşurat în data de 14 iulie, la Colegiul Tehnic Nr.2 din municipiul Târgu-Jiu, iar candidaţii au avut la dispoziţie patru ore pentru a-şi redacta lucrările. Subiectele i-au speriat, se pare, pe o parte dintre candidaţi. Mai exact, 18 cadre didactice s-au retras din examen după ce au văzut subiectele. „Au fost câţiva candidaţi care au folosit dreptul dumnealor de a se retrage din examen în primele două ore. Au avut o cerere-tip pe care şi-au asumat-o. Ei au totuşi un avantaj: nu primesc note, dar nu se consideră că au ratat această şansă. Se consideră că nu au fost prezenţi. A fost un examen riguros, supravegheat video şi audio, şi s-a desfăşurat fără incidente”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Iniţial, pentru susţinerea examenului de definitivare în învăţământ s-au înscris 173 de candidaţi din judeţul Gorj, însă o parte dintre aceştia au avut dosare incomplete. Dintre cei 163 de candidaţi cu drept de participare, la proba scrisă s-au prezentat 155. Cum 18 s-au retras, doar 137 de lucrări au fost trimise la evaluare în cele şase centre stabilite la nivel naţional, prin arondarea disciplinelor de examen. Comisiile constituite în cadrul examenului naţional de definitivare în învăţământ sunt compuse din cadre didactice universitare, având cel puţin titlul ştiinţific de doctor şi din cadre didactice din învăţământul preuniversitar, având cel puţin gradul didactic II. Preşedinţii comisiilor sunt cadre didactice universitare.

Primele rezultate ale examenului, afişate sâmbătă
Rezultatele obţinute de candidaţi vor fi afişate în cursul zilei de 19 iulie, iar dascălii nemulţumiţi de notele obţinute vor putea depune contestaţii imediat după afişarea rezultatelor, dar şi în ziua următoare. Contestaţiile vor fi soluţionate în perioada 21 – 23 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie afişate în cursul zilei de 24 iulie. Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar; în caz contrar, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant. Nota minimă de promovare a examenului este 8.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here