Ion Iliuţă: “Un singur abator autorizat în Gorj”

1440

La nivelul judeţului Gorj, un singur abator este autorizat, în scopul desfăşurării activităţii de sacrificare a mieilor. Este vorba despre abatorul de la Drăguţeşti, care, pe lângă porcine şi bovine, poate să sacrifice şi ovine. Alte 4 abatoare urmează să fie autorizate.

Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a declarat că la nivelul judeţului Gorj, un singur abator este autorizat pentru sacrificarea mieilor. “Vor fi autorizate patru abatoare de sacrificare temporară în perioada premergătoare Paştelui în municipiile Târgu-Jiu şi Motru şi în oraşele Rovinari şi Novaci. În acest moment avem un singur abator autorizat care deţine autorizare europeană, vorbim de abatorul de la Drăguţeşti, care, pe lângă porcine şi bovine, poate să sacrifice şi ovine. Celelalte probabil că vor funcţiona începând cu data de 15 aprilie până pe 19 aprilie. Înainte de a primi avizare, vor fi verificate de către inspectorii sanitar veterinari, pentru că trebuie să aibă anumite facilităţi, apă curentă, asomatoare, facilităţi de îndepărtare a materialului cu risc, să dispună de personal care va fi angrenat pe lângă serviciile veterinare în sacrificare mieilor”, a precizat Ion Iliuţă.
Se estimează în perioada următoare sacrificarea a 4.000 de miei în judeţ, urmând ca procedeul să aibă loc în faţa cumpărătorului, iar apoi mieii vor fi expertizaţi sanitar veterinar şi li se va aplica o marcă de sănătate. Preţul unui kilogram de miel va costa anul acesta între 20 şi 25 de lei, suma fiind similară cu cea de anul trecut.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here