CASA DE CULTURĂ A ORAŞULUI ŢICLENI – 55 DE ANI DE LA INAUGURARE 24 IANURIE 1959 – 24 IANURIE 2014 AMINTIRI ADUNATE DE JURIST ION M UNGUREANU

996

Cu prilejul Centenarului Unirii de la 1859, la 24 ianuarie 1959, s-a inaugurat Clubul  „UNIREA” al petroliştilor gorjeni, la Ţicleni. La spectacolul prilejuit de acel eveniment şi-au dat concursul celebrităţile artistice ale vremii – Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Ioana Radu, Emil Gavriş, Benone Sinulescu, Rodica Bujor, Ileana Constantinescu, Ileana Sărăroiu, Gigi Bouleanu şi alţii. Mă simt fericit că am participat la spectacolul inaugural, în perioada în care lucram ca sondor la parcul de sonde nr. 6.
ticleniEdificiul  a fost realizat sub coordonarea meşterului italian Nino Mollinari, pe care constructor, după mai bine de 10 ani de la inaugurare, l-am întâlnit, stabilit după pensionare, la Drobeta Turnu Severin. Meşterul respectiv a construit şi scara de la casa părinţilor mei. El ne-a povestit şi  emoţionanta întâmplare a unui unchi al său, tot italian, supravieţuitor al catastrofei transatlanticului „Titanic”, din care aş desprinde morala: „Dând o şansă copiilor, îţi dai şi ţie o şansă”. Titanicul s-a scufundat în 1912. Spunea că, unchiul său, în vacarmul catastrofei, ajungând în apa oceanului Atlantic, s-a trezit cu o fetiţă de 6 – 7 ani pe umeri, în timp ce călca apa ca bun înnotător şi în acele momente, prin minte i-au străfulgerat ideile îndoielii: – să ţină în continuare fetiţa pe umeri sau să se salveze doar el ? A gândit în cele din urmă că au aceeaşi soartă. După multe ore, au apărut unele bărci de salvare care dădeau prioritate salvării copiilor şi bătrânilor. În acest fel, a fost salvat de la înec şi el, împreună cu acea fetiţă. Pielea i-a fost ciuruită de muşcăturile peştilor oceanici. Fetiţa se îmbarcase împreună cu o bunică pe acel vas, dar bunica nu a supravieţuit. Părinţii fetiţei i-au purtat o deosebită recunoştinţă acelui italian.
Şi cum degringolada culturii din această perioadă fatidică a tranziţiei adusese şi acest club “în cârjă”, era cazul a se întreprinde ceva. Ei bine, a sosit ceasul aşteptat, după notabile demersuri ale oficialităţilor oraşului nostru, cât şi receptivităţii Petromului şi OMV, de a transfera acest club în patrimoniul urbei, cu destinaţia Casă de Cultură orăşenească.
ticleni1Edilii oraşului s-au hotărât de a-i da clubului strălucirea de odinioară, şi nu au greşit,  procedând la reabilitarea şi modernizarea acestuia. Cândva, acest club era reprodus şi pe cărţile poştale uzuale, cum e cea prezentată mai sus.
În acest edificiu au avut loc multe evenimente deosebite din viaţa localităţii. Sub cupola şi pe scena lui au fost aplaudaţi mulţi artişti şi monştri sacri ai scenei româneşti şi de frunte ai ţării. Aici au fost auzite vocile multor personalităţi ale vieţii sociale şi politice. Aici s-au pregătit şi evoluat  echipele artistice şi de dansuri ale Schelei Ţicleni, ale Grupului Şcolar de Petrol, ale şcolilor generale, etc. Aici aveau loc reuniunile instructiv-educative ale tineretului. Sic transit gloria mundi(Aşa trece gloria lumii). Un  sufletist coordonator şi animator al activităţilor culturale din perioada de glorie a fost D-l Profesor Mihai Raţă, care s-a afirmat apoi şi la conducerea Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Târgu Jiu, după plecarea de la Ţicleni.
ticleni2Reamintesc că echipa de dansuri a Schelei Ţicleni, coordonată de către inimosul Gheorge  Pârvu a cucerit locul II pe ţară, în anii 60.
După mutarea la Tg Jiu a D-lui Prof.  Mihai Raţă, steagul Casei de Cultură a fost dus mai departe de către metodiştii Gheorghe Pădure, Prof. Ion Vâlceanu, Prof. Ion Pavelea,apoi, inimosul Bebe Mihu, urmând după aceea o perioadă de regres. În cele din urmă, după Revoluţie, această clădire ajunsese o ruină, în bălării.
Mă bucur de noile încercări de revigorare a activităţilor culturale, sub tutela şi îndrumarea primăriei şi consilierilor locali, Casa de Cultură redivivus.
Câteva imagini de la recentele manifestări sunt edificatoare.
Trebuie apreciată importanţa sprijinului şi îndrumării de către conducerea Bibliotecii judeţene  “Cristian Tell”, bibliotecii de la Ţicleni, precum şi din partea forului de cultură judeţean.
Facem precizarea că, după mari eforturi financiare şi materiale, la 3 septembrie 2011 s-a finalizat reabilitarea edificiului, când a avut loc noua inaugurare. În acelaşi local a fost mutată şi biblioteca oraşului, care de câţiva ani poartă numele reputatului poet, scriitor şi recunoscut brâncuşolog, Nicolae Diaconu. Demnă de remarcat este activitatea susţinută de către doamnele Adriana Vârdarie (responsabil bibliotecă) şi Elena Mărgineanu (bibliotecar).
– Biblioteca dispune de următoarele săli:
– sala de lectura  (30 locuri);
– sala de împrumut colecții;
– sala de calculatoare cu acces pentru public.
– Biblioteca are un nr. de 920 cititori și un nr. 35.085 volume, precum și abonamente la diferite publicații.
– În anul 2011 este implementat   programul Biblionet, finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates, prin care biblioteca a fost selectată printre primele biblioteci din țara și este dotată cu 4 computere, 1 scanner, 1 imprimantă, 1 videoproiector, 1 ecran pentru proiecție.
– Odată cu implementarea programului  Biblionet,  biblioteca, îşi diversifică serviciile oferite comunităţii şi demarează proiectul „Şi eu ştiu să utilizez computerul”. Astfel, biblioteca  vine în sprijinul cititorilor prin iniţierea unor cursuri de calculatoare, destinate seniorilor și nu numai.
– Biblioteca organizează pe timpul vacanței de vară, ateliere de vacanță, pentru copii, ateliere ce au ca temă: pictura, origami, proiecții filme, etc., iar, în săptămâna ,,Școala altfel”, aici se organizează diverse activități: teatru, școala în vizită la bibliotecă, etc.
– La  Casa de Cultură a oraşului Ţicleni au prezentat spectacole Teatrul „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu şi alte trupe teatrale.
– Prin programele IREX România, biblioteca participă cu mai multe proiecte, dar numai unul este câstigător  și anume proiectul ,,E lectura pentru mine?”, prin acest proiect biblioteca este dotata cu 3 e-readere și 1 cameră foto, (aceste dotări neimplicând costuri financiare din bugetul local) și astfel biblioteca  dispune de un nou serviciu , cititul de pe e-readere.
– Biblioteca organizează cu ocazia diferitelor evenimente expoziții de carte, simpozioane, etc., precum pe data de 12 noiembrie, în fiecare an ,au loc ,,Zilele Nicolae Diaconu”, acest eveniment având scopul de a evoca personalitatea scriitorului.
– Prin Hotărârea C.L. nr. 16/28.02.2013 este aprobat Regulamentul de organizare și funcționare al  noului Centru Cultural.
– Prin Hotărârea C.L din 30.05.2013 se înființează Ansamblul de dans  ce i se atribuie denumirea de ,,Petrolul”, ansamblu ce reprezintă orașul la mai multe concursuri și festivaluri, unde obține mai multe premii:
Festivalul interjudețean  ,, Cununa Dunării” – Corabia – locul III secțiunea dans  popular și locul III secțiunea canto.
– Festivalul Internațional  ,,EcoFest Junior”   – Deva –  marele trofeu ,,Trăistuța cu talente” și premiul de popularitate.
– Festivalul folcloric ,,Gugulan cu car cu mere”- Caransebeș – Mențiune.
– Participă la mai multe emisiuni și concursuri, la diferite posturi de televiziune, în urma cărora primesc mai multe premii și un trofeu, acordate de televiziunea locală  N-SAT – Gorj.
Să nu uităm că o localitate fără activitate culturală este sortită anonimatului, în final, cu pierderea identităţii.
La acest ceas jubiliar, dorim succes deplin activităţii culturale de la Ţicleni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here