Ciurel apreciază că CEO este încă în zona critică

423

Complexul Energetic Oltenia(CEO) a început anul 2014 mai bine decât 2013, însă compania este încă într-o situaţie critică, mai ales că până în luna aprilie trebuie cumpărate peste opt milioane de certificate verzi pentru care va fi alocată suma de 200 de milioane de lei. Cel puţin asta a declarat ieri managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, care crede că 2014 este un an cu perspective, dar compania trebuie să fie prudentă. CEO produce în acest moment 2.000 de megawaţi în sistem.

“Anul acesta a început mult mai bine decât anul trecut, mergem cu o producţie medie de 2.000 de megawaţi, chiar dacă nu vindem foarte scump, vindem mult, avem foarte multe grupuri în piaţă, putem să facem servicii de sistem în cantitate mult mai mare ca anul trecut. Aşa că din punct de vedere financiar, din punct de vedere al perspectivei pentru ziua de mâine şi având în vedere că se prevede un an cu hidraulicitate scăzută, avem cu totul alte perspective anul acesta. Asta nu înseamnă că nu trebuie să fim prudenţi. Mai avem de achiziţionat peste opt milioane de certificate de CO2. Preţul variază între 4,5-5 euro, trebuie să găsim un moment propice pentru a le cumpăra până în aprilie, asta înseamnă un efort financiar de aproape 200 de milioane de lei, aşa încât nu putem considera că am depăşit momentul critic, încă suntem în zona critică”, a precizat Laurenţiu Ciurel.

Semnal de alarmă
Ciurel este, în schimb, de părere că producătorii de energie eoliană reprezintă în continuare un mare pericol pentru gigantul energetic, mai ales că, la sfârşitul anului trecut, a fost aprobat un proiect de realizarea a încă 110 parcuri eoliene pe teritoriul României. “Reprezintă un mare pericol. În penultima zi din anul 2013, în data de 30 decembrie, la ANRE s-au aprobat încă 110 proiecte de parcuri eoliene. Nu ştiu ce înseamnă ca şi putere instalată, dar ce pot să ştiu, a fost o şedinţă de şapte ore în care s-au mai aprobat încă 110 proiecte de parcuri eoliene, pentru că, dacă nu se aprobau atunci, de pe data de 1 ianuarie 2014 intra în vigoare hotărârea de guvern care taie certificatele verzi la sub jumătate şi asta nu e un lucru de natură să ne bucure, pentru că vom avea încă nişte sute de megawaţi putere instalată, care vor crea în continuare acelaşi gen de dezechilibre în sistem cu care ne-am confruntat în 2013. Este o mare problemă”, a spus Ciurel.

Măsuri de protecţie
El a explicat joi măsurile de protecţie pe care CEO trebuie să le ia pentru a evita dezechilibrele din sistem. În 2014, complexul va produce certificate verzi prin cultivarea de plante energetice, care vor fi combinate cu cărbunele.
“Măsurile de protecţie sunt schimbarea legislaţiei secundare (…) Ordinul 33 a fost înlocuit cu Ordinul 57, prin care producătorii să se alinieze la start în aceleaşi condiţii, în sensul că reducerea de sarcină la ieşirea din funcţionare să se facă într-o anumită ordine, nu întotdeauna numai termo, aşa cum se întâmpla până acum, în aşa fel încât aveam acele dezechilibre de porniri şi opriri cu zecile pe lună, care erau la fel de costisitoare şi pentru noi şi pentru dumneavoastră, pentru că se găseau în preţul consumatorului final. De asemenea, pentru anul 2014 vom fi şi noi înscrişi în grila producătorilor de regenerabile, în două direcţii. O direcţie va fi un cuantum de 10 megawaţi instalaţi pe energie fotovoltaică, vom fi şi noi producători de certificate verzi, este vorba de biomasă, combinarea cărbunelui cu plantă energetică”, a afirmat managerul CEO.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here