Severinenii vor avea căldură! S-a reluat furnizarea cărbunelui către RAAN

367

Cariera minieră de suprafaţă Husnicioara a reluat furnizarea cărbunelui către Termocentrala Romag-Termo, întreruptă în urmă cu şase săptămâni. Dacă nu se întâmpla acest lucru, locuitorii din Severin nu puteau avea căldură în sezonul rece, unitatea neputând să se încadreze în programul de iarnă.

“Dacă nu intrăm în livrări în această săptămână, RAAN-ul rămâne fără agent termic în această iarnă, nu mai pot să-şi facă depozitele pentru această iarnă. Dacă cei de la casa de insolvenţă nu vin să facem o tranzacţie până cel târziu miercuri şi să dau drumul la livrări, va fi mare problemă pentru Drobeta Turnu Severin să mai poată fi încălzită în iarna asta. Sperăm că firma care se ocupă de insolvenţă acum să înţeleagă şi să vină să găsim o soluţie. Ei ne-au trimis o hârtie foarte dură, zic că sunt consumatori captivi şi că nu avem voie să tăiem cărbunele pe perioada insolvenţei. Nu e adevărat. Avem o lună de când nu dăm cărbune la RAAN, până nu facem tranzacţia nu le dăm cărbune. Severinul la ora asta mai are câteva mii de tone de cărbune în depozit, le asigură o funcţionare de maxim până vineri, o funcţionare de subzistenţă. Semnalul este că vin să semnăm”, a avertizat, luni, Laurenţiu Ciurel, managerul CEO. De altfel, minerii au renunţat să mai livreze lignit sucursalei respective a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din cauza intrării acesteia în insolvenţă şi a debitelor de aproximativ 200.000 de lei pe care le are aceasta de achitat pentru cărbunele cumpărat.

Duicu a intervenit la CEO
Urmare a unei decizii luate ieri, la intervenţia expresă a preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, care a făcut demersurile necesare la Complexul Energetic Oltenia, şi la administratorul judiciar al RAAN, s-a convenit să se reînceapă aprovizionarea cu lignit a acestui beneficiar. De altfel, dacă nu se debloca această situaţie exista riscul epuizării stocului de cărbune al Termocentralei Romag-Termo şi, astfel, atât a sistării distribuirii agentului termic pentru încălzirea caselor locuitorilor din Drobeta Turnu Severin, cât şi funcţionarea în siguranţă a Uzinei de apă grea Romag-Prod de la Halânga.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here