Trenul “Moldoviţa” străbate gratis Defileul Jiului, la Zilele Turismului Gorjean

368

Manifestările organizate în cadrul Zilelor Turismului Gorjean au continuat luni cu un eveniment cu totul şi cu totul deosebit: o plimbare cu trenul de epocă Moldoviţa. Autorităţile judeţene au demonstrat, astfel, că Gorjul are potenţial şi pentru turismul feroviar. Gorjenii care doresc să se bucure de o plimbare deosebită, au posibilitatea de a merge cu Trenul “Moldoviţa” până la Petroşani şi retur, astăzi şi mâine. Biletele sunt gratuite şi pot fi luate din Gara Târgu-Jiu.

Consiliul Judeţean Gorj a pregătit o surpriză de proporţii pentru participanţii la Zilele Turismului Gorjean. Trenul Regal a sosit la Târgu-Jiu şi rămâne în gara noastră până miercuri, timp în care poate fi vizitat de către toţi cei care doresc. De asemenea, în incinta Gării Târgu-Jiu este amenajat pentru public un spaţiu expoziţional integrat: machete şi exponate din Muzeul CFR, diorama demonstrativă a unui traseu feroviar, Trenul Regal. „Este un eveniment deosebit de important: Zilele Turismului Gorjean, eveniment promovat de Consiliul Judeţean în parteneriat cu autorităţile judeţene din Gorj şi Hunedoara, cu alţi parteneri şi cu Autoritatea Naţională de Turism. Deschiderea s-a făcut vineri printr-un simpozion deosebit în materie de promovare şi realizarea unui produs cu potenţial turistic. Evenimentul a continuat cu Festivalul «Transalpina» şi astăzi, bineînţeles, cu ceva deosebit: sosirea, în Gara Târgu-Jiu, a trenului de epocă Moldoviţa”, a precizat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Potenţial pentru turism feroviar, în Gorj
Prima plimbare cu trenul de epocă Moldoviţa, din Târgu-Jiu în direcţia Petroşani a avut loc ieri. Deplasarea s-a făcut în jurul prânzului, în tren urcând preşedintele Consiliului Judeţean – Ion Călinoiu, primarul municipiului Târgu-Jiu – Florin Cârciumaru, prefectul de Gorj – Claudiu Teodorescu, viceprimarul Iulia Vînă şi soţul său Daniel Bondoc – preşedintele casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, vicepreşedintele CJ – Ciprian Florescu, Laurenţiu Ciurel, dar şi prefectul de Hundeoara şi alţi călători. „Era normal ca în cadrul Zilelor Turismului Gorjean, acasă la Brâncuşi, să avem acest moment care să fie în Gara din Târgu-Jiu. Acum un an de zile când am avut o întâlnire la Gara de Nord din Bucureşti am spus că un loc mai important decât acela nu se putea alege, pentru că a fost locul în care toţi gorjenii se întâlnesc, în gară. În cadrul Zilelor Turismului era normal să avem acest moment, să ne întâlnim în Gara din Târgu-Jiu, încărcată de istorie. Vă mulţumesc pentru acest moment important!”, a declarat prefectul Claudiu Teodorescu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a spus, cu ocazia deplasării cu trenul Moldoviţa, că „Este necesar să se pună în valoare defileul Jiului şi avem toate elementele necesare pentru a realiza în fiecare zi un program turistic şi a realiza servicii turistice. Este vorba despre un turism cu potenţial diversificat: turism ecumenic, turismul sporturilor extreme, avem şi cheile Olteţului, cheile Sohodolului, Rânca şi aşa mai departe. Avem o diversitate reală, avem resursă umană şi suntem pregătiţi; produsul comercial de materializare a unor pachete turistice este în lucru şi fiţi convinşi că de la anul vom avea mai mulţi turişti la nivelul judeţului nostru”.

65 de ani de la realizarea căii ferate gorjene
Autorităţile au marcat şi 65 de ani de la realizarea investiţiei privind realizarea infrastructurii feroviare. La Mănăstirea Lainici a avut loc o slujbă de pomenire a lucrătorilor ce au realizat sau au lucrat la sau pe calea ferată Bumbeşti – Livezeni. „Evenimentul de astăzi scoate în evidenţă, pe de o parte potenţialul turistic al Defileului Jiului, iar pe de altă parte marcăm 65 de ani de la realizarea investiţiei de cale ferată şi este normal şi firesc să o marcăm aici, la Mănăstirea Lainici; aici se va realiza un monument al celor care au muncit la această investiţie şi ea s-a făcut cu mult sacrificiu şi chiar cu pierderi de viaţi omeneşti. Toate acestea scot în evidenţă faptul că gorjenii sunt oameni speciali, sunt aşa cum se spune în zicala: «nu-i român ca şi olteanul, nici oltean ca şi gorjeanul»! Trebuie să ne folosim de potenţialul turistic şi să îl promovăm astfel încât ceea ce avem acum să se transforme în mândrie pentru generaţia viitoare”, a precizat Călinoiu.

I.Călinoiu: „Recomand plimbarea cu trenul de epocă”
În opinia preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, „Plimbarea cu trenul de epocă e un lucru pe care nu poţi să-l descrii în cuvinte. Îl recomand tuturor turiştilor şi vreau să spun că evenimentul acesta cu trenul de epocă trebuie să-l transformăm într-unul turistic, desfăşurat de mai multe ori pe parcursul unui an de zile”.
Pe Defileul Jiului,pe calea ferată, sunt 31 de tuneluri, 5 staţii şi 7 poduri peste râul Jiu. Gorjenii care doresc să parcurgă acest traseu cu trenul de epocă o pot face gratuit, astăzi şi mâine, plecarea făcându-se la ora 10:45 din Gara Târgu-Jiu. Un oficial al CFR a menţionat că „Trenul Moldoviţa a fost construit şi a circulat undeva pe la Moldoviţa. După 1990 s-a constatat că trebuie băgat în circuitul turistic, aşa cum există în multe ţări europene. Acesta n-a circulat în realitate, înainte, fiind un tren reconstruit. Practic, trenul Moldoviţa este compus din cinci vagoane: unul de clasa I cu 12 locuri, unul de clasa a II-a cu 24 de locuri şi unul de clasa a III-a, cum circula mai demult, cu bănci de lemn şi 32 de locuri; mai este un vagon pentru bagaje, plus cel în care ne aflăm acum – salonul”.
Plimbarea cu Trenul Moldoviţa este o dovadă clară că în judeţul Gorj se poate promova şi un turism feroviar. Autorităţile şi-au propus ca pe viitor acest tren să parcurgă traseul menţionat de câteva ori pe an.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here