Soţii Costoiu, fugari şi după condamnare

396

Fostul viceprimar de la Prigoria, Angel Costoiu, şi soţia sa Maria Claudia, rămân în continuare de negăsit pentru a fi arestaţi, după ce instanţele de judecată au emis de o bună perioadă de timp mandat de arestare preventivă pe numele celor doi.

Ambii sunt implicaţi într-un proces penal în care sunt acuzaţi că au fraudat bugetul de stat cu sute de mii de lei, după ce au cerut subvenţii de la stat pentru locuri de muncă pe care le-au creat doar fictiv, pe hârtie. Procesul celor doi este acum la Curtea de Apel Craiova, unde, la fel ca şi la Tribunalul Gorj, niciunul dintre inculpaţi nu s-a prezentat în faţa instanţei. Ambii Costoiu pot fi consideraţi fugari, fiind daţi în urmărire generală, fuga lor fiind o dovadă a faptului că nu au plecat în lumea largă doar pentru a toca banii obţinuţi ilegal, ci şi pentru a li se pierde urma.
Tribunalul Gorj i-a condamnat pe cei doi soţi, la sfârşitul anului trecut, la pedepse grele de închisoare pentru acuzaţia de înşelăciune în formă calificată şi continuată, precum şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Angel Costoiu are 11 ani de puşcărie de executat, dacă sentinţa rămâne definitivă, după aceea pentru alţi cinci ani el având interdicţie de a mai fi administrator de firmă. Soţia acestuia are şi ea 12 ani de puşcărie decişi de judecătorii gorjeni şi şase ani în care nu poate fi administrator de firmă după ce execută pedeapsa principală. Pe lângă faptul că ar trebui să stea în spatele gratiilor, nu să umble prin lumea largă, cei doi soţi mai au un motiv extrem de „serios” de a nu apărea în faţa instanţelor de judecată.
Judecătorii au decis ca soţii Costoiu să dea înapoi banii pe care i-au obţinut ilegal din subvenţiile cerute statului român şi, ca urmare, au fost găsiţi buni de plată. „Obligă în solidar inculpaţii, fiecare inculpat în solidar cu partea responsabilă civilmente, respectiv Costoiu Angel cu S.C. Gesycons Company S.R.L. şi Costoiu Maria Angela cu S.C. Razmora Star S.R.L., la plata sumei de 792.949 lei (170.373 lei către A.J.P.S. Gorj şi 622.576 lei către A.J.O.F.M. Gorj) cu titlu de despăgubiri civile, cu dobânda şi penalităţile aferente până la data plăţii efective către părţile civile. În baza art. 191 C.pr.pen. obligă fiecare inculpat la câte 8.000 lei cheltuieli judiciare statului”, se arată în decizia judecătorească pe care avocaţii celor doi inculpaţi au atacat-o cu apel, procesul continuând luna viitoare la Craiova.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here