Grație unei investiții de aproximativ 5,4 milioane de lei, Artego SA produce energie electrică, curată, din surse proprii

237

În contextul unei anunțate creșteri a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, odată cu eliminarea plafonării prețului la aceste utilități de la 31 martie 2025, principalul producător de benzi de transport din țara noastră și unul din cei mai mari producători de articole tehnice din cauciuc din lume a căutat să găsească soluții viabile din punct de vedere economic.
Soluția a venit grație implementării unui proiect cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență, proiect intitulat ,,Crearea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie solară în Târgu Jiu, județul Gorj”. Practic, Artego SA a reuști instalarea unei Centrale fotovoltaice cu o putere instalată de 999,9 kWp, cea mai fezabilă soluție tehnică, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere economic, cu o putere nominală de 550 Wp și a unui sistem de 10 invectoare string de 100 kWp fiecare, după cum se arată în documentația depusă la Agentia de Protecție a Mediului Gorj.
Proiectul amintit generează beneficii tehnice și economice substanțiale pentru producătorul de benzi de transport din municipiul Târgu Jiu, beneficii estimate la 1247 MWh/an energie electrică din surse regenerabile. Aceste beneficii ale producției de energie electrică din surse proprii se vor cuantifica într-o creștere a performanțelor financiare ale ARTEGO SA, la care se adaugă reducerea impactului asupra mediului printr-o cantitate de CO2 echivalent de aproximativ 770,3 tone CO2 echivalent/an.
Valoarea acestei investiții noi este de 5.413.590,63 lei, din care valoarea ajutorului de stat este de 2.241.224,10 lei, proiectul realizării Centralei fotovoltaice fiind cofinanțat de către Ministerul Energiei prin Planul Național de Redrresare și Reziliență, în cadrul componentei 6 – Energie, Măsura de Investiții 1.1 ,,Noi capacități de producție energie electrică din surse regenerabile”.
Demn de remarcat este și faptul că ideea realizării unei investiții menite să asigure societății ARTEGO SA energie electrică din surse proprii a apărut în primăvara anului 2022. Atunci, pe fondul unei creșteri exponențiale a preturilor la gaze și energie electrică, s-a alcătuit un grup de salariați, sub coordonarea domnului Director general Viorel David, salariați care au căutat să găsească solutii în vederea implementării noului proiect. După cum declara dl. Ioan Lupulescu, manager de proiect și șef Departament organizare în cadrul Artego SA, proiectul de realizare a unei Centrale fotovoltaice a fost relativ dificil din mai multe puncte de vedere și – în mod special – datorită multitudinii de condiții care trebuiau îndeplinite pentru punerea în practică cu succes a acestei investiții, precum și a documentației și avizelor necesare. ”Oricum, per ansamblu, Centrala fotovoltaică deja funcționează, producem 4-6 MWh pe lună, iar acest lucru se simte deja la factura lunară de energie electrică. Ar mai fi nevoie de încă alte câteva grupuri fotovoltaice la nivelul societății noastre”.
Un lucru este însă cert: producătorul de benzi de transport și articole tehnice din cauciuc, cu o experientă de peste 40 de ani pe piată, a reușit implementarea proiectului menit să conducă la producerea de energie electrică, curată, din surse proprii, fără impact asupra mediului înconjurător, Artego SA fiind practic singura societate din țară care a realizat acest tip de proiect fără a apela la societăti de consultanță.
Marius Stochițoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here