Premiul ”Ion Cepoi”, acordat pentru prima dată la Festivalul ”Vatra” de la Polovragi

115

De mâine și până pe 8 septembrie, la Polovragi, în Poiana Mănăstirii, va avea loc o nouă ediție a Festivalului de teatru pentru amatori ”Vatra”. Premiul “Ion Cepoi” pentru cea mai bună regie va fi acordat pentru prima dată, anul acesta, în cadrul evenimentului, pentru cea mai bună regie.

Festivalul este organizat de către Consiliul Județean Gorj, Școala Populară de Arte ”Constantin Brâncuși”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și UAT Polovragi și se adresează, actorilor și trupelor de teatru de amatori din ţară și din  străinătate, urmând a se desfășura pe trei secţiuni: 1. Teatru cu tematică antică – având ca subiect legenda Peşterii lui Zamolxis; 2. Teatru folcloric / teatru religios – Adam si Eva, Irozii, Vicleniile etc.; 3. Teatru istoric – piese din dramaturgia românească, adaptări spectacole cu scenarii originale, având ca subiect mari personalități ale istoriei naţionale: Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul,  Tudor Vladimirescu, Ecaterina Teodoroiu etc.

Ion Cepoi a fost secretar literar al Teatrului Dramatic Elvira Godeanu de la înființare, a condus Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, dar și alte instituții de cultură din județul nostru. A scris multe volume de proză și poezie, dar și de dramaturgie și istoria teatrului. „Teatrul Dramatic Elvira Godeanu și miracolul de la Târgu-Jiu”, lucrare apărută în 2013, și „Teatrul în Gorj. Teatrul Dramatic Elvira Godeanu 1993-2018”, vol. II, monografie publicată în anul 2018 au fost scrise de Ion Cepoi. Primul volum se ocupă de întreaga mișcare teatrală din oraș și din județ, iar al doilea volum se centrează pe realizările teatrului profesionist „Elvira Godeanu”. Meritele cu totul deosebite ale scriitorului și ale omului de cultură Ion Cepoi au fost recunoscute de către Uniunea Scriitorilor din România, care i-a acordat în anul 2022 Diplomă de Excelență pentru întreaga activitate.

Ion Cepoi s-a născut la 13 august 1951, la Târgu Jiu. A urmat cursurile Liceului „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu și ale Facultății de Litere (română-italiană) a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, unde a debutat ca poet în primul an de studenție (1970), în revista Alma Mater. A fost profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic Sulina, apoi a venit în Gorj ca director al Casei de Cultură a Municipiului Târgu Jiu, consilier superior al Inspectoratului Județean pentru Cultură și manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. A fost și secretar literar al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu.

Premiul “Ion Cepoi” pentru cea mai bună regie este acordat de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj în cadrul Festivalului de teatru pentru amatori “Vatra”, celelalte premii fiind acordate de către Școala Populară de Arte “Constantin Brâncuși”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here