Câți bani ar putea primi fermierii cărora căldura extremă le-a distrus culturile

141

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, s-a întâlnit în urmă cu două zile cu reprezentanții băncilor comerciale și le-a cerut să vină cu propuneri pentru a ajuta fermierii afectați de seceta severă din acest an să acopere ratele și dobânzile la credite.

Florin Barbu susține că, după ce reprezentanții sistemului bancar vor identifica soluțiile posibile, va avea loc o nouă întâlnire „pentru a pune pe masă propunerile acestora, în vederea unei abordări unitare”, potrivit Mediafax.

„Am ținut mult să aducem la aceeași masă băncile pentru că avem o situație complicată la nivelul culturilor de primăvară. Estimările noastre ne determină să găsim o formulă comună, în funcție de posibilitățile fiecărei bănci, astfel încât să venim în sprijinul fermierilor care au culturi de primăvară calamitate”, a declarat ministrul Agriculturii, citat de Mediafax.

În aceste condiții, oficialii din agricultură vor să le acorde fermierilor afectați despăgubiri din fondul de risc. Suplimentar, vor cere bani Comisiei Europene, dar și Guvernului.

De doi ani statul le reține fermierilor, într-un fond de urgență, 3% din valoarea subvențiilor pe care le primesc pentru culturi.

Până acum o săptămână  s-au strâns peste 45 de milioane de euro – bani pe care statul vrea să îi dea acum celor afectați de secetă. Este nevoie însă de un mecanism prin care să se împartă suma.

Aproape 2 milioane de hectare de floarea-soarelui și porumb sunt afectate de secetă. În plus, s-au uscat sub arșiță și 100.000 de hectare de grâu și rapiță. Responsabilii din agricultură au anunțat că fermierii vor putea primi între 200 și 250 de euro pentru fiecare hectar pe care nu au producție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here