Inelul dăruit de Brâncuși Mariei Tănase, vândut cu 11.000 de euro

162

Casa de licitații Artmark a organizat, la finele lunii trecute, o licitație de bijuterii vechi și obiecte din colecții private, printre care și obiecte din colecția Mariei Tănase.

Printre bijuteriile care au fost puse la bătaie în cadrul procedurii de licitație s-a aflat și un inel superb din aur, decorat cu safir caboson central, anturat de diamante, însoțit de documentele doveditoare ale cadoului primit de Maria Tănase de la marele sculptor gorjean Constantin Brâncuși, pe atunci iubitul ei.
Inelul a fost cumpărat cu 11.000 de euro de către un cumpărător anonim care a licitat online. Bijuteria este realizată din aur roșu de 10K și argint, este decorat cu un safir oval de cca. 3,50 ct., anturat de zece diamante rose-cut (de cca. 0,80 ct). În cadrul licitației, inelul a avut un preț de pornire de 1.000 de euro și a fost însoțit de o mărturie testamentară a moștenitorului.
„În dimineața zilei de 2 mai, Maria sosește acasă pe strada Popa Nan nr. 32, foarte obosită și dărâmată de boală. Este transportată la spitalul Bernat Andrei. Vestea îmbolnăvirii Mariei se răspândește în toată țara. Fiind foarte bună prietenă cu marele Constantin Brâncuși, într-o relație de amiciție, primește în dar de la acesta un inel cu 10 diamante veritabile și un safir albastru, lăsat cu jurământ, să-l poarte pe deget (fiind singura bijuterie) purtată până la moarte. (…) Maria a lăsat cu limbă de moarte ca toate bijuteriile și o parte din bunurile personale, precum și inelul de pe deget, să-mi fie lăsate mie ca strănepot, care-i adoram cântecul și îl fredonam încă din copilărie. Printre aceste lucruri valoroase și cu tentă istorică, mi-a lăsat și un testament olograf, o statuetă din lemn primită tot de la Constantin Brâncuși, o tabacheră cu numele ei gravat, un încălțător de pantofi special și multe alte bijuterii și pietre prețioase. Am scris și o carte, așa cum îmi cerea în testament”, povestește Dumitru Cercel, strănepotul artistei.
Tot din „colecția Maria Tănase”, în aceeași licitație organizată de Artmark, au făcut parte și alte obiecte: o pereche de brățări fixe inscripționate cu numele artistei, o pudrieră aurită, cu monograma sa, și un încălțător din bronz aurit – toate acestea fiind însoțite de documente ce le dovedesc autenticitatea.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here