Ani grei de pușcărie pentru Petre Stăncioi

1669

Petre Stăncioi, gorjeanul care la începutul anilor 2000 incendia mașinile unor șefi din poliție, a fost condamnat la ani grei de pușcărie, pentru că l-a împușcat pe soțul fostei neveste. Tribunalul Gorj a stabilit ieri o pedeapsă de 22 de ani de închisoare, sentința nefiind definitivă.

Pe 14 iulie, anul trecut, în ziua în care a primit o condamnare de doi ani cu executare pentru șantajarea fostei soții, pentru un teren cu care femeia a rămas în urma divorțului, Stăncioi a ales să se răzbune. În loc să se predea, individul a mers aproape de miezul nopții la locuința fostei neveste din comuna Turcinești și l-a împușcat în picioare și abdomen, cu un pistol, pe soțul acesteia. Apoi a fugit și a stat ascuns în pădure o săptămână, fiind prins de polițiști, în zona Iezureni, pe malul Jiului, fiind căutat inclusiv cu un elicopter MAI.
La circa un an distanță, Stăncioi este condamnat în primă instanță pentru tentativă de omor calificat.
„(…) condamnă inculpatul Stăncioi Petre la pedeapsa de 17 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei, raportat la tentativă de omor calificat. (…) condamnă inculpatul Stăncioi Petre la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de violare de domiciliu în variantă agravată. (…) condamnă inculpatul Stăncioi Petre la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. (…) condamnă inculpatul Stăncioi Petre la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de uz de armă fără drept”, se arată în decizia Tribunalului Gorj.
Instanța a dispus contopirea pedepselor, urmând ca Stăncioi să o execute pe cea mai grea, de 17 ani închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse cu închisoarea, rezultând o condamnare de 20 de ani de închisoare. La aceasta se adaugă și pedeapsa de doi ani de pușcărie pentru șantaj. „În baza art. 43 alin. 2 Cod penal, adaugă pedeapsa rezultată de 20 ani închisoare la pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 717/22.05.2023 pronunţată de Judecătoria Târgu-Jiu în dosarul nr. 744/318/2023, definitivă prin decizia penală nr. 1402/14.07.2023 pronunţată de Curtea de Apel Craiova, rezultând în final pedeapsa de 22 ani închisoare, pe care inculpatul o va executa în condiţiile art. 60 Cod penal, anulându-se formele de executare emise anterior, la momentul emiterii unui nou mandat de executare în baza prezentei, odată cu rămânerea definitivă”, se arată în decizia Tribunalului Gorj.
În plus, Stăncioi va avea interdicţie, timp de cinci ani după executarea pedepsei, să dețină arme sau să comunice ori să se apropie de fosta soție și de partenerul ei de viață.

Bun de plată
În plus, Petre Stăncioi este obligat să achite daune morale de 20.000 de euro către victimele sale. „Admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă Sichitiu Adam Cosmin, şi obligă inculpatul să plătească acestei părţi civile echivalentul în lei la data plăţii a sumei de 15.000 euro, cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând daune morale, respectiv obligă inculpatul să plătească acestei părţi civile suma de 200 lei, cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând daune materiale, constând în cheltuieli de consiliere psihologică. (…) Admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă Sichitiu Elena şi obligă inculpatul să plătească acestei părţi civile echivalentul în lei la data plăţii a sumei de 5.000 euro, cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând daune morale”, a mai decis instanța.
Alți circa 10.000 de lei va trebui să achite Stăncioi către Spitalul Județean și Ambulanța Gorj, reprezentând cheltuieli de spitalizare, de transport şi asistenţă medicală a victimei Sichitiu Adam Cosmin. „În baza art. 112 alin. 1 lit. b Cod penal, dispune confiscarea de la inculpat a unui revolver marca „Smith&Wesson” model 64-1, calibru 38 S&W special (9x29Rm) cu seriile 1D2478 şi 67548 şi a unui număr de 18 cartuşe cu glonţ (17 având pe rozete marcajele Winchester 38 SPL + P şi 1-W-W 38 SPECIAL, cu precizarea că 2 cartuşe au fost folosite experimental cu ocazia efectuării expertizei balistice), bunuri aflate la camera de corpuri delicte a IPJ Gorj”, se mai arată în sentința Tribunalului Gorj, de ieri, care poate fi atacată cu apel.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here