Popa din Baia de Fier dă haina preoţească pentru cea portocalie

353

deschidereConsilierul local al Primăriei Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu, preot în Parohia Grui, intenţionează să candideze la alegerile locale pentru fotoliul de primar al localităţii. Turbăceanu vrea să facă asta în calitate de candidat independent, dar susţinut de PDL pentru funcţie. Slujbaşul bisericii nu vrea însă să renunţe la haina preoţească înainte de alegeri, cum cere legea, ci vrea să se înscrie în cursa pentru Primăria Baia de Fier în calitate de preot, deşi acest lucru este interzis de canoanele bisericeşti. Planul lui Turbăceanu este să renunţe la preoţie doar dacă, în final, iese primar al comunei Baia de Fier, lucru confirmat şi de vicepreşedintele PDL Gorj, Gheorghe Mitescu, care negociază încă cu preotul paroh.

Preotul Dumitru Turbăceanu are în grijă Parohia Grui, din Baia de Fier, unde slujeşte la o singură biserică. În paralel este consilier local independent şi mai are grijă şi de o pensiune turistică a familiei. În timpul liber popa conduce TIR-ul familiei, efectuând chiar curse externe, fapt pentru care mai chiuleşte câteodată şi de la slujbele de duminică. Enoriaşii înţelegători îl iartă pe preot şi se duc la o altă biserică, tot din comună. De ceva vreme, preotul, plin de vervă, vrea să se dedulcească şi la Primăria Baia de Fier, acesta purtând negocieri atât cu PDL-ul cât şi cu UNPR-ul pentru o viitoare candidatură. Numele său a fost trecut şi la două sondaje de opinie realizate recent în comună. Gheorghe Mitescu, vicepreşedinte al PDL Gorj, nu ascunde faptul că poartă negocieri, de ceva vreme, cu preotul Turbăceanu, PDL-ul dorind să îl susţină, chiar dacă popa vrea să candideze independent. De asemenea, întruniri politice au avut loc în zilele de 14 şi 19 martie, chiar în incinta Grupului Şcolar din Baia de Fier, preotul fiind prezent alături de consilierii PDL din comună.

Mitescu: “Are profilul candidatului ideal”

Gheorghe Mitescu susţine astfel că Turbăceanu ar fi candidatul ideal pentru Baia de Fier pentru că are “profilul” necesar. “Preotul Turbăceanu vrea să candideze şi noi ştim că băieşii au nevoie de el. Are profilul candidatului ideal, candidatul pe care oamenii din Baia de Fier şi-l doresc”, declară, foarte încântat, Mitescu, deşi spune că încă nu a bătut palma cu popa. “Săptămâna viitoare ştim sigur dacă va candida preotul, sprijinit de noi, adică independent cu susţinerea PDL. Dar eu ştiu de acum că Turbăceanu va candida pentru Primăria Baia de Fier”, completează Mitescu. Vicepreşedintele PDL Gorj nu spune nimic însă dacă “profilul” candidatului înseamnă şi fonduri pentru campania electorală, sau probabil în asta va consta sprijinul PDL pentru preotul Turbăceanu.

Popa nu are voie la candidatură!

Canoanele bisericeşti interzic însă candidatura lui Turbăceanu, în straie preoţeşti, care este obligat să informeze Protoeria, care, mai departe, trebuie să anunţe Mitropolia că preotul din Baia de Fier vrea să se înscrie în cursa pentru conducerea primăriei comunale. O confirmă şi purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, Ionică Apostolache, care susţine că, într-un astfel de caz ar fi fost necesară o cerere scrisă. Turbăceanu nu a redactat vreo astfel de solicitare, confirmă însă Apostolache, care a verificat acest fapt în cursul zilei de ieri. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei explică, de asemenea următoarele: “canoanele bisericeşti nu îi îngrădeşte preotului dreptul de cetăţean, cel de a candida pentru o funcţie publică. Pentru funcţia de consilier local poate să facă asta fără interdicţie, dar pentru funcţia de primar trebuie să renunţe la funcţia de preot”. O astfel de intenţie de candidatură se anunţă Protoeriei şi se discută în Consiliul Eparhial. Pedelistul Mitescu ştie însă altceva. Acesta susţine că Turbăceanu poate candida ca şi preot, fiind obligat să se retragă abia după câştigarea Primăriei Baia de Fier, din funcţia de popă. “După ce candidează şi câştigă renunţă la preoţie, nu înainte. Este voie ca preotul să candideze, nu are voie să profeseze după ce iasă primar”, susţine, hotărât, Mitescu, spunând că ar fi discutat acest aspect cu viitorul candidat.

De discutat s-a discutat, dar nu s-a anunţat

Astfel, la Baia de Fier, canoanele bisericeşti se cam răstălmăcesc în funcţie de vrerea mirenilor. Comuna Baia de Fier este condusă, în prezent, de Constantin Mihuţescu, aflat la al treilea mandat. De altfel primarul în exerciţiu, viitor candidat USL la Primăria Baia de Fier, a anunţat în urmă cu câteva zile, că în unul dintre sondajele efectuate în localitate a ieşit cu o susţinere de peste 75%. În ce priveşte hotărârea preotului Turbăceanu se cunoaşte doar că Sfântului Sinod a interzis ca preoţii să participe la campania electorală, să fie aleşi primari şi să devină primari. Cei care fac acest lucru îşi pierd calitatea de preot. Dumitru Turbăceanu susţine că încă nu şi-a întrebat superiorii în legătură cu o candidatură a sa deoarece nu a luat o hotărâre în acest sens. “Nu am hotărât încă dacă voi candida pentru Primăria Baia de Fier, dacă o voi face va fi însă ca şi independent. Enoriaşii pot avea un alt preot, deşi voi vedea ce voi face cu preoţia doar în momentul în care decid sigur că voi candida”, a declarat preotul Turbăceanu.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here