Prelata din garajul Parchetului, ascunzătoarea medicului Diţescu

369

ditescu 1Unul dintre cei trei medici din Gorj, chemaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru a i se aduce la cunoştinţă începerea urmăririi penale în cazul bebeluşilor morţi la Spitalele din Novaci şi Târgu-Cărbuneşti, s-a ascuns mai bine de opt ore în sediul insituţiei.

După ce Parchetul s-a închis, jurnaliştii au solicitat jandarmilor care păzeau clădirea să verifice instituţia. Aceştia l-au găsit pe medicul Damian Diţescu în garajul Parchetului, ascuns sub o prelată de maşină. A spus că s-a simţit rău şi că şi-a revenit abia când un jandarm a ridicat prelata de deasupra lui.

Pare incredibil comportamentul medicului Damian Diţescu, un renumit ginecolog în Gorj, fost director al Spitalului din Bumbeşti-Jiu. Chemat de procurori pentru a i se aduce la cunoştinţă că împotriva sa s-a început urmărirea penală, medicul Diţescu n-a vurt să de ochii cu presa şi s-a ascuns în garajul parchetului după ce instituţia s-a închis. Ginecologul a venit vineri cu noaptea-n cap la Parchet, în jurul orei 8 şi 30 de minute. Întrâlnirea cu procurorii n-a durat decât jumătate de oră, dar medicul Diţescu a stat în clădirea Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj mai bine de opt ore. La ora 16,00 instituţia s-a închis şi medicul tot nu părăsise clădirea.

Jandarmii l-au scos din garaj

Alarmaţi, jurnaliştii, care stătuseră pe baricade în faţa Parchetului tot atâtea ore, au anunţat jandarmii pentru a verifica instituţia. După o oră de la închiderea programului, jandarmii tot nu dăduseră de Diţescu: „Am controlat tot, am luat birou cu birou, toaletele. Unde să fie? Să fie pe clădire? Mergem să verificăm garajul, pe ăsta nu l-am controlat. În rest, am căutat peste tot. Nu are voie să umble nimeni, aşa, prin instituţie, dar dacă a stat ascuns undeva, a stat pe undeva de noi nu ştim. Verificăm şi garajul!”, a declarat jandarmul care asigura paza clădirii. După doar câteva minute, medicul Damian Diţescu a fost scos de jandarmi din garajul Parchetului. Neoficial, aceştia au povestit jurnaliştilor că medicul stătea pe un scaun, după o prelată de maşină.

Diţescu: „Nu m-am simţit bine!”

Deşi se ascunsese mai bine de opt ore de presă, medicul Damian Diţescu nu a mai putut evita întâlnirea cu jurnaliştii: „Nu m-am ascuns în garaj, am fost…, nu m-am simţit bine. Pe acolo am ieşit, n-am căutat nimic în garaj. A fost o poartă, o intrare pe jos şi pe acolo am ieşit. Nu m-am ascuns, am stat acolo că nu m-am simţit bine. Am stat pe un hol, pe un scaun, nu stăteam sub prelată. Da, audierile s-au terminat de mult, dar nu m-am simţit bine. De ce să chem ambulanţa? Garajul nu era închis cu cheia, am ceva probleme cu inima şi abia acum mi-am revenit. Nu sub prelată, pe un scaun am stat”, a explicat medicul Damian Diţescu isprava din garaj.

Urmărit penal în biroul şefului

Pare însă de necrezut cum Diţescu a reuşit să se ascundă în garajul Parchetului, fără ca cineva să-l vadă. Cert este că medicul a coborât în garaj, pe o uşă interioară, iar câteva ore bune a stat, după informaţiile noastre, în biroul prim-procurorului Gheorghe Focşan. Cât despre cele două cauze în care au murit bebeluşii de la Spitalele Novaci şi Târgu-Cărbuneşti pentru care procurorii au început urmărirea penală împotriva lui, medicul Damian Diţescu a declarat că nu se simte vinovat: „În primul caz nu mă simt vinovat, în al doilea… (n.r. cel de la Novaci) am respectat protocoalele terapeutice şi, decât să moară şi mama, n-am mai putut salva copilul”, a susţinut Damian Diţescu. Reamintim, Damian Diţescu, Dan Radu Popescu şi Cătălin Tănase sunt urmăriţi penal pentru neglijenţă în serviciu. Lor li se reproşează faptul că nu au intervenit la timp pentru a scoate bebeluşii, prin cezariană, din pântecele mamelor. Necropsia, în ambele cazuri, a arătat că micuţii erau perfect sănătoşi, cauza morţii fiind asfixia, bebeluşii sufocându-se pentru că n-au fost scoşi când se impunea.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here