Garda de Mediu Gorj: Mărțișor – avalanșă de plastice! Ghiocelul, specie protejată

889
Garda de Mediu atenționează că prima săptămână din martie s-a putea lăsa cu tone de deșeuri. Instituția atrage atenția că plasticul este unul dintre cele mai nocive materiale pentru natură, dar este folosit din abundență.
”Ne-am propus să-ți arătăm că în fiecare lună avem câte o sărbătoare care lasă în urmă tone de deșeuri. Cu mic, cu mare ne pregătim să întâmpinăm #primăvara. În mod normal am schimba cojoacele de iarnă cu hainele de primăvară. Schimbările climatice, consecință a poluării masive, ne-au făcut să le dăm jos deja.
Urmează o săptămână în strai de #mărțișor. O săptămână dintr-o lună întreagă suntem preocupați să oferim cadouri. E timpul să fim atenți și la conținut, nu numai la formă.
❓ Știai că ghiocelul comun ( ) se află pe Lista roșie a Speciilor Protejate? În țara noastră există legi potrivit cărora comercianții de ghiocei sunt obligați să dețină un aviz de mediu pentru a dovedi că sunt plante de cultură. Oricât par de atractive, e timpul să ne educăm și să nu mai participăm la decimarea acestor specii.
Mărțișoare fără plastic nu se găsesc pe toate drumurile, dar merită să le cauți. Sunt târguri în care producătorii locali ofertă alternative ecologice: creații unicat din materiale sustenabile.
Fii sincer și răspunde la următoarele întrebări:
Care este legătura dintre un simbol românesc și avalanșa de plastice importate din alte țări?
Care este sensul florilor sufocate în plastic?
De ce să cumperi un mărțișor care în ziua următoare e aruncat la tomberon?
De ce să încurajezi consumul ghioceilor, specie ocrotită prin lege?
Deșeurile din statistici sunt cât se poate de reale. Ele oglindesc fidel felul în care alegem să trăim. Gândește-te de două ori dacă merită să poluezi mediul numai pentru a bifa încă o sărbătoare în calendar și cumpără responsabil!”, este mesajul instituției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here