Eminescu, omagiat la Şcoala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu”

2360

La împlinirea a 173 ani de la nașterea Luceafărului poeziei româneşti, Mihai Eminescu, dar și de Ziua Culturii Naționale, elevii şi profesorii Şcolii Gimnaziale „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu l-au sărbătorit pe Eminescu, recitându-i poeziile, realizând diverse planşe din versurile sale, pregătind scenete şi referate din viaţa şi opera poetului.

Poet, prozator, jurnalist şi om politic, cu o activitate extrem de bogată, Mihai Eminescu rămâne şi azi o importantă voce a literaturii şi culturii noastre. La 15 ianuarie, ziua de naştere a poetului nostru naţional Mihai Eminescu, este sărbătorit, an de an, de toate instituţiile de cultură, autorităţi locale, şcoli şi nu numai, prin diverse manifestări. Astfel, la Şcoala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, elevii şi cadrele didactice au pregătit, în avans, pe parcursul a două zile, un program variat de activităţi, dedicat poetului Mihai Eminescu. Sub forma unui proiect intitulat „Să-l cunoaştem pe Eminescu” cei care au deschis seria manifestărilor de ieri, dedicate aniversării a 173 de ani de la naşterea poetului, au fost elevii clasei a III-a A , urmaţi de elevii claselor pregătitoare A şi B coordonaţi de cadrele didactice: Talianu Gabriela, Mihăilescu Lavinia şi Minulescu Crina. Elevii au prezentat o şezătoare literară, cu poezii şi cântece, pe versurile lui Eminescu, poezia „Luceafărul” fiind şi inspiraţia lor pentru sceneta frumos prezentată, pentru ca flacăra poeziei eminesciene să rămână veşnic vie şi pentru a ne reaminti de frumoasele versuri eminesciene. Elevii claselor IA, IB, claselor a II-a A şi B, claselor a IV-a A şi B, precum şi micuţii noştri elevi de grădiniţă, pregătiţi de cadrele didactice: Ionică Janina, Neagoe Mirela, Moţa Daniela, Ion Mirela, Dodenci Nicolae,Gruia Irina respectiv, Drugan Lorena, Ionescu Corina şi Tomoiu Bianca, au pregătit un alt moment literar, emoţionant atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice deopotrivă, reuniţi în sala de festivităţi a şcolii, elevii participând la activitate cu recitarea de versuri din marea creaţie a poetului şi realizând referate cu creaţii din opera marelui poet. Totodată, cu acest prilej, elevii au avut ocazia să viziteze o expoziție de carte eminesciană, organizată în biblioteca şcolii, cu principalele opere ale marelui poet, care va putea fi vizitată şi zilele următoare.
Momentul literar, închinat poetului nepereche Mihai Eminescu, va continua şi astăzi, dar de data aceasta la clasele de gimnaziu, unde elevii de V-VIII, pregătiţi de profesorii de limba română, Vaculea Irina şi Bianca Băloi vor avea pe ordinea de zi a manifestărilor dedicate marelui poet, o serie de activităţi interesante. Prima activitate din program se va intitula „Pe urmele poetului naţional” şi va cuprinde o prezentare PowerPoint cu o selecţie a informaţiilor referitoare la biografia şi activitatea literară a lui Eminescu. Va urma un scurt moment poetic, iar elevii vor recita poezii pe tema iubirii şi a naturii, de asemenea, vor realiza un intersant colaj din poezii eminesciene, vor interpreta scenete şi îi vor dedica versuri pline de admiraţie, Luceafărului poeziei româneşti. Un moment special, va fi pus în scenă de elevii de gimnaziu prin „Dialogurile dragostei”, dintre Eminescu şi Veronica Micle, reprezentând un colaj de poezii şi dialoguri frumoase pregătite de doi elevi din clasa a VII-a A. Şirul evenimentelor de astăzi se va încheia cu o expoziţie care va cuprinde compoziţii plastice pe tema Eminescu. Prin actvităţile ample, prezentate pe parcursul celor două zile, organizatorii au vrut să creeze un cadru prin care toţi elevii să se exprime, să se bucure de această zi importantă, să evoce şi să aducă un omagiu memoriei geniului poeziei româneşti.
Bibl. Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here