Au ajuns la camera de gardă, de Anul Nou

1669

România trece prin cel mai agresiv val de viroze la copii din ultimii zece ani, spun medicii pediatri. Ministrul Sănătăţii afirmă că ne aflăm în a treia săptămână în care numărul de viroze creşte rapid, iar proporţia cazurilor de gripă diagnosticate depăşeşte 10%, precizând că în aceste condiții am putea vorbi despre o posibilă epidemie de gripă.
În perioada 27 decembrie 2022 – prezent, la Camera de Gardă Pediatrie de la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu s-au prezentat 250 de copii cu diverse afecțiuni respiratorii, marea majoritate cu viroze respiratorii, dar și cu pneumonii și bronșiolite. O parte dintre copii au avut și afecțiuni digestive.
„O mică parte dintre ei au fost internați, astfel că în perioada 30.12.2022 – prezent, 21 de copii au fost internați în Secția Pediatrie. Marți aveam internați 24 de copii, iar luni, 2 ianuarie, am avut internați 23 de copii, pe 1 ianuarie – 17 copii internați, iar pe 31 decembrie 2022 – 14 copii internați. Dintre pacienții internați, marea majoritate au fost diagnosticați cu boală pulmonară interstițială – 15 cazuri și laringite și bronșiolite acute – 5 cazuri. Au mai fost și pacienți diagnosticați cu amigdalită acută, rinofaringite sau guturai comun (1 caz), enterocolite – diareea acută (4 cazuri), anemii etc. Cei mai mulți dintre pacienții internați au vârste cuprinse între câteva luni și 5 ani”, a precizat Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.
La internare, toți copiii sunt testați PCR pentru a afla dacă sunt infectați cu virusul SarS-CoV-2, iar mamele sunt testate cu teste rapide (antigen).
În medie, copiii au avut nevoie de 5 zile de internare. Medicii îi sfătuiesc pe părinți să evite zonele aglomerate, dar și contactul cu persoanele răcite.
În cazul adulților, s-au înregistrat trei cazuri de viroze respiratorii la pacienții trecuți de 65 de ani, două cazuri de pneumonii la grupa de vârstă 15-49 ani, patru cazuri la grupa de vârstă 50-64 ani și 17 cazuri la pacienții de peste 65 ani, raportarea fiind pentru perioada 26.12.2022 – 01.01.2023.

Posibilă epidemie de gripă
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că țara noastră se confruntă cu o creștere rapidă a numărului de viroze, iar proporția cazurilor de gripă diagnosticate depăşeşte 10%. Acesta a menționat că este a treia săptămână de creștere rapidă a numărului de viroze respiratorii şi de cazuri de gripă. Rafila a subliniat că la sfârşitul acestei săptămâni, sau cel mai probabil luni, vom afla dacă va fi declarată epidemie de gripă, după ce vor fi analizate toate datele care vin din ţară.
„Noi avem un sistem de supraveghere a gripei la nivel naţional. El practic adună toate cazurile de viroze respiratorii, dar individualizează cazurile de gripă, fie din punct de vedere clinic sau diagnosticate.
Dacă procentul celor care sunt confirmate de laborator depăşeşte 10%, procentul din testele care se fac, pe de o parte şi, pe de altă parte, există o creştere săptămânală de 20%, săptămâni consecutive, atunci putem să discutăm de o epidemie de gripă”, a răspuns ministrul, anunțând că vor fi asigurate cantităţi suplimentare de medicamente antitermice şi antiinflamatorii de tipul ibuprofenului şi paracetamolului.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here