Meșteșugurile și tradițiile din Gorj, promovate cu succes la Atena și Salonic

1403

Proiectul „Artă și Meșteșug de Ziua Națională a României”, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, s-a bucurat de un real succes. Astfel, la sfârșitul lunii noiembrie,  la Salonic și Atena, peste 500 de români, cu drag și dor de România, au petrecut împreună la marele eveniment organizat de Școala Populară de Arte din Târgu-Jiu.
Muzica, jocul și voia bună, alături de meșteșugurile tradiționale, au reprezentat ingredientele acestor două întâlniri autentice românești, pe meleaguri elene, două spectacole de suflet dedicate comunităților de români din Salonic și Atena.
„Participanții și iubitorii muzicii populare românești au dovedit, încă o dată, că obiceiurile, tradiția, limba și muzica populară sunt păstrate cu sfințenie, oriunde în lume. Taraful din cadrul Orchestrei «Maria Lătărețu», interpreții de muzică populară Ion Drăgan, Elena Bălan, Ștefan Popescu, Ciprian Tapotă Lătărețu, Alexandru Cioiu au încântat românii veniți la marea sărbătoare cu muzică populară românească, din toate zonele etnofolclorice ale României. Iubitorii acestui gen muzical și-au înnobilat sufletul cu frumusețea jocurilor, splendoarea costumelor și a cântecului românesc. Totodată, Ansamblul Folcloric «Cheile Oltețului» al UAT Polovragi și al CJCPCT Gorj a prezentat suite de dansuri populare specifice tuturor regiunilor istorice românești”, a anunțat ȘPA Târgu-Jiu.
Comunitățile de români din Salonic și Atena au avut ocazia, de asemenea, să participe la demonstrațiile meșterilor populari și să cunoască tehnicile folosite de aceștia.
Covoare țesute la război, straie populare, brăciri, obiecte din lemn și ceramică lucrate manual, toate au fost realizate după practici învățate din străbuni de către meșterii populari Daciana Ungureanu – artă decorativă, Liliana Arapu – cusături, Claudia Drăghescu – țesături, Gheorghe Cîrjă – împletituri nuiele, Nicolae Rotaru – arta lemnului și Ștefan Popescu – construcții instrumente populare.
„Alături de noi au fost prezenți Consulul României la Salonic, Nicolae Dan Dima, și d-na Elly Moga, Atașat pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României în Republica Elenă, cărora le mulțumim pentru susținere și aprecieri! Parteneri în proiect: UAT Polovragi, Asociația Interculturală Româno-Elenă Dacia din Atena și Asociația Românilor Carpatia din Salonic”, a transmis Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here