Consiliul Județean Gorj aniversează 158 de ani de la înființare

1182

Consiliul Județean Gorj sărbătorește împlinirea a 158 de ani de existență. Cu acest prilej, autoritatea județeană organizează două evenimente festive, în semn de recunoaștere a personalităților și valorilor gorjenești, precum și ca reamintire a momentelor de început ale administrației județene, care se întâmplau în urmă cu peste un secol și jumătate.

Vineri, 28 octombrie, ora 10.00, în Sala Maură a Palatului Administrativ din Târgu-Jiu, în debutul ședinței lunare a forului legislativ județean, va avea loc festivitatea de decernare a titlului „Gorjeanul Anului 2021”. Distincția va fi înmânată lui Alexandru Ion Bură, antrenor-maestru atletism la Clubul Sportiv „Pandurii” Târgu-Jiu.
În cursul aceleiași zile, începând cu ora 17.00, la Sala Sporturilor din Târgu Jiu, va avea loc conferința tematică „Gorjul, cetate a nemuririi. Repere pentru o istorie în Hristos”.
„Astfel, ne dorim să aducem mai aproape de inimile gorjenilor cultura, tradițiile și istoria locală, prin cuvintele preotului profesor Constantin Necula, invitat special al evenimentului. Manifestarea va beneficia de transmisie în direct pe posturi locale și online, asigurată de partenerii media Accent TV și Emi TV și este organizată prin Ansamblul Artistic Profesionist «Doina Gorjului», cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu Jiu, Muzeului Județean «Alexandru Ștefulescu», Școlii Populare de Artă «Constantin Brâncuși» din Târgu Jiu, Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Gorj și al Bibliotecii Județene «Christian Tell»”, anunță Consiliul Județean.

Primul președinte al CJ Gorj
Reperul istoric al administrației publice locale îl reprezintă Legea pentru înființarea consiliilor județene, emisă în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, la data de 31 martie 1864.
Atestarea documentară a înființării instituției a avut loc în 26 octombrie 1864, când a fost parafat primul protocol al Consiliului Județean Gorj în urma susținerii unei ședințe extraordinare, a învestirii primilor consilieri județeni și alegerii primului președinte de Consiliu Județean.
Primul birou al acestei sesiuni a fost format din Zamfir Părăianu – președinte, Constantin N. Moscu – vicepreședinte, Ioan Broșteanu și Constantin C. Săvoiu – secretari.
Actualul Consiliu Județean este condus de Cosmin Popescu – președinte, Gheorghe Nichifor și Dorin Tașcău – vicepreședinți.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here