ISJ Gorj va deveni direcție județeană de învățământ

2061

Noi modificări în sistemul de învățământ. Inspectoratele școlare județene se transformă în direcții județene de învățământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Educației.

Noile direcții vor fi formate prin reorganizarea inspectoratelor școlare județene, respectiv a municipiului București și prin comasarea cu Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională, a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu.
„Atribuțiile vor fi inspecția de specialitate, organizarea de sistem, gestionarea mobilității personalului didactic, evoluția în carieră, mă refer aici la gradele didactice și titlurile de profesor emerit – altă notate – plus alte atribuții administrative. Un rol absolut esențial îl va avea autoritatea națională pentru inspecție școlară și asigurarea calității (ANISAC)”, a spus Cîmpeanu.

Demiși dacă nu oferă calitate
Directorii de școli vor putea fi schimbați din funcții dacă nu îndeplinesc standardele minimale de calitate. „Există pentru prima oară menționată în lege – nu ne face plăcere, dar este o realitate – posibilitatea de încetare a mandatului unui director de școală în situația în care se constată că nu s-au îndeplinit standardele minimale de calitate.
Este o legătură directă între asigurarea calității în interesul elevilor în fiecare școală și responsabilitatea directorului acelei școli”, a spus, marți, ministrul Cîmpeanu, în cadrul prezentării noilor legi ale Educației.
Se schimbă și procedura de angajare a directorilor și apare inclusiv o funcție nouă în conducerea școlilor, cea de director administrativ.
„Procesul de selecție va fi profesionalizat total și va cuprinde următoarele etape: o evaluare motivațională în cadrul căreia se testează capacitățile și aptitudinile candidaților. Se realizează de către comisia de concurs și specialiști în psihometrie. Proba scrisă va rămâne, interviul va rămâne”, a afirmat Cîmpeanu.
Proiectele legilor Educației urmează să intre în consultare publică, după care ajung spre adoptare în Guvern.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here