Distracția de la munte i-a adus o condamnare

1169

A venit să se distreze pe pârtiile de la Rânca, dar a plecat acasă cu un dosar penal. Un bărbat de 41 de ani, din municipiul Craiova, prins de poliție conducând în stațiune sub influența alcoolului, a fost condamnat la 9 luni de închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de 2 ani. Doljeanul voia să aibă cazierul nepătat, așa că a cerut amânarea aplicării pedepsei, însă instanța de fond i-a respins solicitarea.

Craioveanul a fost prins băut la volan în data de 3 decembrie 2020, în jurul orei 16:00, după ce a refuzat să oprească la semnalul polițiștilor din Novaci, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe DN 67 – Zona Turistică Montană Rânca.
„Inculpatul nu a oprit la semnalul organelor de poliție, pornindu-se în urmărirea acestuia. Inculpatul a oprit după aproximativ 50 de metri în parcarea pensiunii unde era cazat”, potrivit rechizitorului.
Când și-au dat seama că șoferul miroase puternic a alcool, agenții de poliție i-au pus fiola, reieșind o alcoolemie de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Șoferul a fost sancționat contravențional pentru că a ignorat semnalul efectuat de către polițiști, fiind condus ulterior la spitalul din Novaci, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii concentrației de alcool.
„Din conținutul Buletinului Alcoolemie Toxicologică emis de către SML Gorj, a rezultat faptul că inculpatul a avut o îmbibație alcoolică în sânge de 2,30 la mie (prima probă), alcool pur în sânge la ora 16:48, respectiv 2,05 la mie (a doua probă), alcool pur în sânge, la ora 17:48”, au precizat anchetatorii.
La audieri, șoferul a recunoscut că în aceea zi, în intervalul 12:00-14:30, a consumat aproximativ 2,5 litri de bere și nu a prea mâncat.

„Grad de pericol major”
Pentru că nu are antecedente penale, șoferul a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare. „Instanţa reţine că infracţiunea săvârşită de inculpatul (…) prezintă un grad de pericol social major, alcoolemia avută fiind una deosebit de mare, de 2,30 g‰ alcool pur în sânge”, a motivat instanța, care nu a fost de acord cu o măsură mai blândă: „Urmările care s-ar fi putut produce sunt extrem de grave. Este adevărat faptul că valoarea alcoolemiei este influenţată de diferiţi parametrii fiziologici, însă, chiar şi cu aceste «influenţe», o alcoolemie de 2.30 g ‰ denotă un consum destul de mare de alcool. Faţă de aceste considerente, instanţa reţine că renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei sunt total nejustificate prin raportare la ora la care inculpatul a condus într-o stațiune aglomerată, precum stațiunea montană Rânca, și la nivelul mare al alcoolemiei”.
În plus, bărbatul a fost obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Municipiului Craiova sau Administraţiei Domeniului Public Craiova, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.
Sentința Judecătoriei Novaci nu este definitivă.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here