Educaţia…şi Lecţia de viaţă! – A fi Om, e lucru mare, a fi domn…! – Interviu cu domnul Inginer informatician, Bebe-Viorel IONICĂ, Director General al Centrului de Calcul Gorj şi al Ziarului «GORJEANUL», fost ministru secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor – ,,Sunt întotdeauna deschis unor schimburi de idei şi mereu dispus să împărtăşesc din experienţa mea”!

1049

-Rep. LA MULŢI ANI, domnule ministru, şi să ştiţi că mă bucur mult pentru faptul că primul interviu din acest an, îl realizez cu dumneavoastră!
-B.V.I. LA MULŢI ANI şi dumneavoastră, domnule profesor, aşa cum v-am transmis şi în mesajele mele de Crăciun şi de Anul Nou!
-Rep. Domnule ministru, la ultima noastră discuţie, vă refereaţi la faptul că un demnitar cu o deplină responsabilitate are în vedere problemle mari cu care se confruntă o comunitate, deci, o mulţime de oameni, şi nu doar problemele unora dintre indivizi, aşa că v-aş ruga să ne spuneţi, în calitate de fost ministru secretar de stat în Ministerul Comnunicaţiilor, ce rol credeţi că are comunicarea în zilele noastre, când transmiterea şi receptarea informaţiei se face online şi lipseşte comunicarea fizică directă între oameni?
-B.V.I. Actul de comunicare, cred că are un rol fundamental, pentru că…ştiţi cum se spune: «La început a fost Cuvântul!»…
-Rep. Cuvântul Lui Dumnezeu, vreţi să spuneţi!
-B.V.I. Cuvântul Lui Dumnezeu, dar, nu orice cuvânt, pentru că de aici începe comunicarea!
-Rep. Cine alege momentul cel mai potrivit pentru rostirea cuvântului?
-B.V.I. Poate să fie şi inspiraţia divină care lucrează prin oameni!
-Rep. Ce lucru minunat spuneţi, că inspiraţia divină lucrează prin oameni!
-B.V.I. Pentru că Dumnezeu l-a creat pe om, ca să comunice cu el, ca să comunice oamenii între ei, pentru că Dumnezeu comunică mereu cu oamenii şi oamenii cu Dumnezeu, ca într-un dialog viu!
-Rep. Aşa cum le spuneam elevilor mei, la psihologie, că într-un dialog emiţătorul devine, la rândul său, receptor iar receptorul devine emiţător!
-B.V.I. Da, pentru că într-un dialog, aşa cum este şi dialogul nostru, se pun întrebări şi se caută răspunsuri!
-Rep. Consideraţi că Dumnezeu este Cel Care v-a ajutat să treceţi prin momentele crizei sanitare care ne frământă şi ne arată cum să trăim de la o zi la alta?
-B.V.I. Dumnezeu nu te ajută, doar ca să treci printr-o criză sanitară, pur şi simplu! Dumnezeu te ajută ca să exişti, pentru că nu e vorba doar despre o criză ca aceasta! Sigur, sunt situaţii ca acestea, dar trebuie gândit bine ceea ce putem discuta!
-Rep. Criza sanitară, ar însemna o provocare, cum se spune!
-B.V.I. Aşa este, dar Dumnezeu e un fundament, prin Dumnezeu exişti, pur şi simplu!
-Rep. Cum apreciaţi că a fost pentru dumneavoastră anul 2021?
-B.V.I. Aş merge şi mai departe şi aş spune că pentru mine, ultimii ani au însemnat revenirea de unde am plecat, pentru că în anul 2018, la insistenţele celor care mă cunoşteau…«haideţi înapoi, că avem nevoie de dumneavoastră!», am acceptat să vin să lucrez la firmă, pentru că aici am satisfacţia profesională că fac ceea ce trebuie şi ceea ce ştiu să fac mai bine, ca să ajut la propăşirea Gorjului!
-Rep. Ce rol a avut la un moment dat, controversatul Victor Ponta, în activitatea dumneavoastră politică?
-B.V.I. Eu, cu Victor Ponta, nu am discutat prea mult, poate în jur de numai cinci minute din activitatea mea, dar, până la urmă, aş putea spune că a avut un rol fundamental pentru faptul că a semnat decretul de numire a mea ca secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor…
-Rep. Consideraţi că Victor Ponta a făcut o greşeală, atunci când a demisionat din funcţia de prim-ministru al guvernului?
-B.V.I. Da, categoric, a greşit, pentru că datele analizate din exterior, aşa cum pot eu să mă pronunţ, arată acest lucru! A greşit pentru că şi-a depus demisia din funcţia de premier, dar, şi pentru că a demisionat din partid! Pentru că de atunci, din noiembrie 2015, s-a intrat într-o degringoladă vizibilă, pentru că de atunci, poporul român nu şi-a mai revenit la mersul normal, pentru că din 2012, 2013, 2014, începusem să credem că se poate, iar, până la urmă, greşeala făcută, când a decis ca să candideze la prezidenţiale, când s-a despărţit de Crin Antonescu, a fost o «ruptură» nefastă, pentru că între ei fusese o înţelegere, Crin Antonescu la preşedinţie şi premier Victor Ponta! Acela a fost un moment ratat!
-Rep. De fapt, numai Dumnezeu cunoaşte ceea ce va fi mâine!
-B.V.I. Lucrurile nu «curg» normal în viaţa de fiecare zi, uneori o iau în altă direcţie, apare o altă paradigmă!
-Rep. Domnule ministru, dacă anumite persoane cu funcţii de răspundere, v-ar solicita prin redescoperire, ca pe un om potrivit pentru cea de-a doua sau cea de-a treia treaptă a scenei politice, sunteţi dispus ca să intraţi în luptă?
-B.V.I. Nu ştiu care mai e cea de-a doua sau cea de-a treia treaptă, şi nu pot şti dacă este cineva dispus ca să iniţieze o lucrare politică în care să-i fiu şi eu alături, deci, nu doresc să mă cufund într-o nebuloasă!

,,În programul de guvernare, nu se vorbeşte niciodată despre abilitatea de comunicare a demnitarilor”!

-Rep. Dar, totuşi, dumneavoastră sunteţi o persoană cu «vizibilitate» prin Ziarul «Gorjeanul» şi chiar cu o viziune deosebită, prin prisma experienţei pe care o aveţi în planul vieţii social-politice din Târgu-Jiu şi din judeţul Gorj, iar, dacă forţez puţin termenii, chiar la nivel naţional!
-B.V.I. Cu vizibilitate sunt milioane de oameni în România…
-Rep. Nu mă refer la capacitatea de a vedea cu ochii fizici, pur şi simplu, cu ajutorul senzaţiilor!
-B.V.I. Înţeleg, dar, cred că oameni cu deschidere mentală şi de bună credinţă sunt destul de mulţi, care ştiu şi care pot să facă multe lucruri, dar, nu sunt puşi în valoare, pentru că nu ştie lumea de ei sau pentru că îşi folosesc timpul după cum cred că e mai bine! Una e când eşti dedicat familiei şi celor dragi şi alta este când laşi toate acestea şi te duci ca să faci altceva, pentru că în felul acesta, te sacrifici, te dăruieşti unei pasiuni prin sacrificiu! Cele mai multe lucruri pe care le ştii cel mai bine sunt cele care te privesc pe tine, iar, ca să crezi că poţi şti mai bine despre alţii, decât despre tine, asta e mai greu!
-Rep. Aveţi o profundă reflecţie filosofică, domnule ministru, mă surprindeţi! Cred că nici despre noi înşine, nu ştim ceea ce ştim că se poate şti ca să fie îndeajuns!
-B.V.I. Aşa se întâmplă de multe ori, cu anumite boli pe care le ai, dar, nu ştiai că le ai, cu anumite evenimente pe care crezi că le cunoşti, dar, nu îndeaproape! Aşa cum am gândit în 2018, când credeam că am încheiat o etapă şi pot să reiau activitatea de dinainte, cea de management, în care am o experienţă de ani buni, care se plia pe experienţa şi pe expertiza pe care le aveam după treizeci şi ceva de ani de muncă, o repoziţionare a mea în viaţă m-a făcut să cred că poporul român a investit în educaţia şi în formarea mea ca om, iar, a fi Om, e lucru mare!
-Rep. Cred că într-o anumită privinţă, aţi avut un răspuns prompt!
-B.V.I. Pentru a mulţumi şi pentru a răsplăti poporului meu, crezând că cei din partid au nevoie de mine, dar, în momentul în care Liviu Dragnea câştigase în 2016 şi se lăuda cu ceea ce făcuse el, pentru că în fond, el se lăuda cu ceea ce făcuse PSD-ul până în 2015, din păcate, Dragnea a venit şi cu o serie de «golani» pe lângă el, pentru că s-a văzut dezastrul care s-a produs în acest partid, chiar din 2016 încoace!
-Rep. Radiografierea politică, mi se pare destul de pertinentă şi pe fond!
-B.V.I. Pentru că s-a creat impresia că se poate orice, chiar întrecând măsura, iar, la un moment dat, circula o vorbă: «dacă se schimbă miniştrii, haideţi să ne pregătim, pentru că ne vine rândul!» (sic!!??).
-Rep. E ca în poveştile cu zmei şi cu feţi-frumoşi!
-B.V.I. Mulţi dintre «feţi-frumoşii» aceia, nici nu ştiau ce-i cu ei, dar s-au trezit miniştri! Să vă spun că în 5-6 ianuarie 2017, a fost numit ministru o persoană care fusese la mine consilier, avea 24-25 de ani, era primul lui loc de muncă în calitate de om politic! Ce să mai comentăm, pentru că acest individ, ajuns ministru, la un moment dat, face un memoriu în care spune că nu mai are nevoie de mine (!!).
-Rep. Ce criterii trebuiau îndeplinite ca o persoană oarecare să ajungă ministru?
-B.V.I. Să fie cât mai sus pe «trambulina» politică, să pună întrebări cât mai puţine, pentru că în felul acesta, nu deranjezi şi eşti mai bun!
-Rep. Domnule ministru, pare că e o secvenţă din piesa «D’ale carnavalului», de Caragiale, pare ceva de neimaginat!
-B.V.I. Nu am fost în situaţia de a numi eu miniştri, dar, dacă toate acestea s-au făcut, înseamnă că nu a fost vreo analiză serioasă ca s-o aduci ca premier pe Viorica Dăncilă, pentru că nu poţi să înţelegi, cum un partid care spune că se respectă, cu zeci şi sute de parlamentari şi primari care conduc o ţară, să nominalizezi un preşedinte de partid cu propunere…în plic, pentru că nu ştii dacă pe hârtia din plic se nominalizează o cioară sau un măgar!
-Rep. Cum rămâne atunci, cu calităţile oamenilor?
-B.V.I. În cazul acesta, nu se iau în calcul calităţile oamenilor, pentru că ajungi să-i cunoşti biografia unui demnitar, abia după ce l-ai numit în funcţie! Mai întâi, trebuie să ştii ceea ce a făcut acel om, ca să-l numeşti într-o funcţie, ba, mai mult, ar trebui să fie chiar mai multe propuneri pentru o funcţie, nu doar o singură propunere!
-Rep. De ce n-aţi exprimat aceste idei şi atunci când eraţi demnitar de rang înalt?
-B.V.I. Pentru că în programul de guvernare, nu se vorbeşte niciodată despre abilitatea de comunicare a demnitarilor, iar, o persoană numită într-o funcţie, se uită mai mult la ceea ce au spus alţii despre acea persoană, nicidecum nu se menţionează, ceea ce ar dori sau ceea ce ar putea face acel demnitar! E un fel de dirijor care nu cunoaşte partitura!
-Rep. Se pare că acest mod haotic de a guverna continuă şi astăzi, aşa că eu vă mulţumesc mult pentru că aţi scos la iveală aceste «dedesupturi vizibile» din culisele puterii, pe care le-aţi extras din «tolba amintirilor» cu prilejul acestui interviu!
-B.V.I. Sunt întotdeauna deschis unor schimburi de idei şi mereu dispus să împărtăşesc din experienţa mea!
-Rep. Tocmai de aceea, vă propun să continuăm, nu peste multă vreme, dialogul nostru! De asemenea, vă spun încă o dată, LA MULŢI ŞI BINECUVÂNTAŢI ANI, să aveţi un an 2022 mai împlinitor şi pe măsura ideilor dumneavoastră, ce pot deschide mintea unor aleşi care în fluxul efemerităţii destul de bine plătite a unui mandat, iau şi decizii la nivelul judeţului Gorj!
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here