A fost publicat regulamentul Olimpiadei Naționale ,,Gazeta Matematică”

2318

Societatea de Științe Matematice din România (SSMR) a publicat regulamentul ediției 2021-2022 a Olimpiadei Naționale „Gazeta Matematică”(ONGM), la care pot participa elevi din clasele V-XII. Conform acestuia, olimpiada va avea patru etape, începând cu cea locală și încheindu-se cu cea de selecție a loturilor ce vor reprezenta țara noastră la competițiile internaționale.

Prima etapă a olimpiadei, cea locală, se va desfășura în luna februarie, iar filialele SSMR pot alege una dintre cele două variante de organizare a acesteia propuse de organizatori.
Varianta 1 presupune organizarea etapei locale online, pe platforma Intuitext, pe data de 26 februarie 2021, cu subiecte grilă unice pe țară și corectura automată pe platformă.
„Responsabilitatea înregistrării elevilor pe platformă şi a supravegherii video în timpul concursului revine profesorilor din fiecare filială. Profesorii din filialele SSMR se vor înscrie pe platforma Intuitext începând cu 7 februarie 2022. Aceștia vor fi validați de repre-zentanții filialei, urmând apoi să își înscrie și elevii ce vor participa la etapa I. Calificarea se va face la nivelul filialelor/județelor și nu după un clasament național. Sectoarele Municipiului Bucureşti sunt echivalente cu un judeţ. Se recomandă să se califice pentru etapa a II-a toți elevii (indiferent de filială sau zonă) care vor obţine cel puţin jumătate din punctajul maxim posibil. Elevii calificaţi vor fi automat înscrişi pe platformă pentru etapa a II-a. Subiectele vor fi de tip grilă, cu 4 sau 5 variante de răspuns, dintre care unul singur este corect: la clasele V – VI testul va conţine 20 de întrebări, timp de lucru: 150 de minute; la clasele VII – XII testul va conţine 24 de întrebări, timp de lucru: 180 de minute. Se recomandă ca 25-30% dintre subiecte să fie inspirate din GMB sau SGM din anul şcolar 2021/2022”, se arată în regulamentul ONGM. Cealaltă variantă propusă de organizatori presupune organizarea acestei prime etape a olimpiadei local în filialele SSMR, eventual în parteneriat cu filialele SSMR vecine sau cu orice altă filială din ţară. În acest caz, datele de desfășurare vor fi la alegerea filialelor, în perioada 19-27 februarie 2022, responsabilitatea conceperii subiectelor, precum şi a înregistrării elevilor pe platformă şi a supravegherii video în timpul concursului revine profesorilor din fiecare filială, iar responsabilitatea corecturii şi a desemnării elevilor calificaţi pentru etapa a II-a revine filialei sau grupului de filiale. Se recomandă să se califice pentru etapa a II-a toți elevii care au obținut cel puțin jumătate din punctajul maxim posibil. Fiecare filială SSMR va transmite către CNO, până în data de 6 februarie 2022, opțiunea pentru una dintre cele două variante propuse.

Etapa a II-a, în martie, online
Cea de-a II-a etapă a ONGM se va desfășura online, în data de 26 martie 2022, pe Platforma Naţională a Olimpiadei (construită de SSMR și Intuitext). Profesorii din filialele SSMR care au avut organizare proprie a Etapei I se vor înscrie în prealabil (începând cu 7 martie) pe această platformă, prin filialele SSMR, urmând apoi să înscrie și elevii calificați după prima etapă. Subiectul de la Etapa a II-a va fi format din 24 de întrebări grilă cu diverse permutări ale problemelor și variantelor de răspuns, generate aleatoriu pentru fiecare elev. Timpul de lucru va fi de 3 ore. Rezultatele se vor încarcă automat. Numărul elevilor calificați la fiecare clasă pentru etapa a III-a va fi decis de Comitetul Științific al Olimpiadei și va fi anunţat înainte de desfășurarea Etapei a II-a. Se va califica cel mai bine clasat elev din fiecare județ la fiecare clasă, cu condiția obținerii unui punctaj de cel puțin 40% din punctajul maxim. Dacă există mai mulți elevi în această situație, la nivelul filialei se va organiza un baraj în urma căruia se va alege un singur elev, cu excepția cazului când elevii respectivi au obținut punctajul maxim posibil, caz în care se vor califica toți. Următorii elevi se vor califica după clasamentul național.

Etapa a III-a, în aprilie, cu participare fizică
La etapa a III-a a ONGM (națională) vor participa doar elevii claselor VII-XII. Elevii din clasele a V-a și a VI-a vor fi premiaţi la nivel naţional de SSMR în urma rezultatelor obţinute la etapa a II-a. Filialele sau grupurile de filiale pot organiza independent, ca în anul școlar precedent, etapa finală pentru clasele a V-a și a VI-a, tot online, dar la nivel local/regional. Etapa a III-a se va desfășura cu participare fizică efectivă în centre universitare (București, Baia Mare, Brașov, Constanța, Cluj, Craiova, Galați, Iași, Timișoara etc.), în data de 16 aprilie 2022, în funcție de evoluția medicală din țară. Elevii calificați la etapa națională vor fi înscriși în centre în funcție de județul de proveniență la cel mai apropiat centru universitar. Proba va consta în 4 probleme, după formatul obișnuit al olimpiadelor naționale. Timpul de lucru: 4 ore. „Proba va fi supravegheată video, iar copiile scanate ale soluțiilor elevilor vor fi încărcate de către organizatori pe platformă, imediat după concurs. CNO va anunța din timp o formă de desfășurare online, dacă situația pandemică nu va permite prezența fizică a elevilor. Corectura lucrărilor se va face online de către membrii Comisiei Naționale de Evaluare (numită de către CNO)”, se arată în regulament.

Etapa a IV-a – selecția loturilor pentru competițiile internaționale
În funcție de rezultatele de la etapa națională, aproximativ 40 de elevi de la clasele IX-XII și 30 de elevi de la clasele VII-VIII (eventual și de la clasa a IX-a, în funcție de vârstă) vor participa la barajul pentru selecția loturilor naționale restrânse de juniori, respectiv de seniori, organizat, cu prezență fizică, la București. „Echipa României ce va participa la Balcaniada de seniori va fi formată din primii 6 seniori clasați în urma barajului de selecție a lotului restrâns. În situația în care nu va fi timp suficient pentru formarea echipei, România va fi reprezentată de echipa selectată în 2021. Loturile naționale restrânse vor fi formate din primii 15 elevi clasați în urma barajului de selecție. Componenții echipelor care vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Matematică (seniori), Romanian Master of Mathematics (seniori), respectiv la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori vor fi selectați în urma altor două baraje”, au anunțat organizatorii. Regulamentul complet al ONGM și programa pot fi consultate pe site-ul SSMR.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here