Obiecte de artizanat și costume populare reprezentative pentru zona Gorjului, expuse la Moscova

1239

Mai multe obiecte de artizanat și costume populare reprezentative pentru zona Gorjului vor fi expuse la Ambasada României în Rusia, în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Naționale a României. Ulterior, acestea vor fi donate în cadrul unor acțiuni de caritate, au anunțat reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, care a donat obiectele respective.

În cadrul evenimentului, al cărui scop este acela de a promova tradițiile locale și regionale din țara noastră, în incinta Ambasadei României în Rusia vor fi expuse, într-un spațiu anume amenajat, obiecte de artizanat și costume populare reprezentative pentru județele României.
„Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj participă cu o expoziție de obiecte de artizanat și costume populare. Instituția va fi prezentă la această manifestare tradițională unde se estimează că vor fi organizate peste 150 de standuri naționale. Marcarea Zilei Naționale a României va oferi un prilej excelent de promovare culturală, inclusiv a specificului tradițiilor locale sau regionale din țara noastră. Ambasada României în Rusia dorește amenajarea unui spațiu în incinta instituției cu artefacte reprezentative pentru județele României (obiecte de artizanat, costume populare), unde vor fi invitați oficiali ruși, diplomați străini, dar și cetățeni români care participă la acțiunile organizate la Ambasadă. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj participă la acest eveniment organizat la Moscova pentru a promova tradițiile și obiceiurile din zona noastră.
Cel mai important este că reprezentanții Ambasadei își propun amenajarea a unui spațiu permanent în incinta instituției cu obiectele donate de către CJCPCT Gorj și nu doar în luna decembrie 2021”, a transmis Daniela Gapșea, purtătorul de cuvânt al CJCPCT Gorj. Gorjul va participa la această expoziție cu următoarele obiecte: costum popular ciobănesc femeiesc din zona de sub munte a Gorjului- comuna Polovragi, zona mărginimii Sibiului, costum tradițional gorjenesc femeiesc din zona Gorjului de Nord-Vest, furci de tors, sucală folosită în cadrul clăcilor, icoană pe vatră din lemn de tei reprezentând Buna Vestire, corn confecționat din cornul unui bou, icoane pictate pe sticlă, pictură naivă, reprezentând Sfânta Mare Muceniță Ecaterina și Înălțarea Domnului, un pristolnic folosit la însemnarea colacilor sau a prescurilor, corfiță împletită din spărtură de tei, geac tradițional – obiect vestimentar nelipsit costumului ciobănesc, peșchir folosit în cadrul ceremonialului nunții, miniatură a covorului tradițional oltenesc, confecționat de măicuțele de la Mănăstirea Polovragi, putinei, ploscă folosită la transportul băuturilor la muncile câmpului și la nunți, linguri de lemn decorative, ulcele de pământ de lut ars și cănuțe pentru țuică smălțuite și nesmălțuite, clopoței din lut folosiți de copii iarna în mersul cu colindul și scăunel cu trei picioare din lemn de fag.
„Toate acestea au fost donate de Mănăstirea Polovragi, precum și de meșteri și colecționari din Polovragi, Tismana și Târgu-Jiu. Mulțumim tuturor pentru implicare și, în mod special, reprezentanților Ambasadei României în Moscova pentru inițiativa de a promova obiceiurile și arta tradițională a Gorjului. Trebuie precizat că invitația a fost făcută de Asociația Municipiilor din România, prin intermediul Primăriei Târgu-Jiu.
Menționăm, de asemenea, că obiectele, după prezentarea în expoziție, vor fi donate de Ambasada noastră în cadrul unor acțiuni de caritate”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al CJCPCT Gorj.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here