Condamnat pentru fals după ce a încercat să scape de o amendă

1053

Un pensionar de 70 de ani, din București, a fost condamnat în Gorj pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Bărbatul fusese sancționat de polițiștii locali din Târgu-Jiu, iar pentru a nu plăti amenda, s-a gândit să apeleze la un artificiu care i-a adus însă o altă belea pe cap: o condamnare penală.

Bucureșteanul a fost trimis în judecată, anul trecut, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Totul i se trage după ce a contestat în instanță amenda primită în 2018 de la Poliția Locală Târgu-Jiu. Pentru asta, bărbatul a întocmit în fals o adeverință emisă de o societate din București potrivit căreia în ziua în care a fost amendat în Gorj el era practic la serviciu, în capitală.
„În fapt, la data de 05.11.2018, inculpatul a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului, cu ocazia întocmirii adeverinței nr. 28 din 17.10.2018, respectiv calitatea de salariat al firmei S.C. (…) Impex S.R.L, precum și faptul că la data de 17.10.2018 s-a aflat la serviciu, adeverință pe care a folosit-o anexând-o plângerii contravenționale, înregistrate pe rolul Judecătoriei Tg-Jiu, în vederea anulării procesului verbal contravențional din 17.10.2018”, potrivit rechizitoriului.
Bucureșteanul s-a folosit de adeverința semnată și ștampilată pentru a dovedi că nu a săvârșit contravenția pentru care a fost sancționat. Numai că instanța a solicitat informații de la ITM și astfel s-a aflat că bărbatul nu figura cu nici un contract individual de muncă activ la data cu pricina. În plus, firma la care era „angajat” fusese radiată din 2015.

A recunoscut falsul
Fiind audiat, inculpatul a recunoscut falsul, precizând că s-a folosit de ștampila de la societatea pe care a administrat-o în urmă cu zece ani. A precizat că numărul de înregistrare a fost scris la întâmplare, iar semnătura îi aparține, adeverința fiind întocmită pe computerul personal și fiind ulterior trimisă prin poștă, împreună cu plângerea contravențională, către Judecătoria Târg-Jiu.
Instanța a ținut cont că bărbatul este pensionar și nu are antecedente penale. În martie, bucureșteanul a fost condamnat la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 1.350 lei, rezultată din înmulțirea unui număr de 135 zile-amendă cu suma de 10 lei corespunzătoare unei zile-amendă. Mai mult, Judecătoria Târgu-Jiu a dispus amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

A contestat amenda penală
Nemulțumit, bărbatul a atacat sentința magistraților gorjeni și a depus chiar o contestație în anulare. A susținut că judecătorul avea posibilitatea înlăturării adeverinței din dosar când a observat că aceasta nu purta antetul societății comerciale și numărul de înregistrare de la Registrul Comerțului, dar în schimb a fost supus „unui calvar” și cercetat „în mod abuziv de poliție și parchet, timp de doi ani”. Luna trecută, Curtea de Apel Craiova i-a respins contestația în anulare, ca nefondată. Potrivit magistraților, infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată s-a consumat la momentul depunerii actului falsificat, respectiv la momentul formulării plângerii contravenționale adresate Judecătoriei Târgu-Jiu.
„Orice acțiune ulterioară a inculpatului, respectiv renunțarea la judecarea plângerii contravenționale, precum și radierea societății în anul 2015, nu au nicio influență asupra momentului consumării infracțiunii și răspunderii penale”, se arată în sentința definitivă a magistraților doljeni.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here