Prețurile la energie și gaze, plafonate prin lege

820

Camera Deputaților a aprobat miercuri proiectul de lege care plafonează prețurile la energia electrică și gaze. Proiectul va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Schema de ajutor de compensare ar trebui să intre în vigoare de la 1 noiembrie și are valabilitate până în martie 2022, inclusiv.
Prețurile plafonate se vor aplica consumatorilor casnici și unor noi categorii de consumatori, precum spitale, școli, creșe, ONG-uri, furnizori de servicii sociale și unități de cult.
„PSD a votat plafonarea prețurilor la gaze și energie! Cele peste 500.000 de semnături strânse de PSD pentru plafonarea prețurilor la gaze și energie și-au atins scopul: reprezentanții puterii au fost obligați să accepte modificările fundamentale aduse de PSD la actul normativ inițiat de Guvernul Cîțu! Ca urmare, actul normativ cuprinde acum în schema de plafonare, la propunerea PSD și cu ajutorul dumneavoastră, compensări care se vor acorda inclusiv instituțiilor publice (școli, spitale, centre sociale, CET-uri), precum și IMM-urilor”, a anunțat deputatul Mihai Weber, președintele PSD Gorj.
Prețurile sunt plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale. Facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, și cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale.
Guvernul estimează că 6 milioane de familii din România vor beneficia de aceste reduceri care vor apărea direct în facturi, fără că oamenii să facă vreun demers.
În comisiile de specialitate deputații au mai decis ca pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul să aloce bugetelor unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în valoare de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh.
Legea prevede și posibilitatea consumatorilor vulnerabili de a amâna plata facturilor pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase luni fără costuri suplimentare.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here