Liceenii gorjeni pasionați de teatru, invitați la festival

940

Liceenii gorjeni pasionați de teatru au ocazia de a-și demonstra talentul în cadrul unei noi ediții a Festivalul de Teatru pentru Elevi „Constantin Stanciovici Brănișteanu”, organizat de Teatrul Dramatic ,,Elvira Godeanu” Târgu-Jiu. Festivalul se va desfășura online, pe întreg parcursul lunii octombrie.

Participarea este deschisă elevilor de la toate liceele din județ, cu excepția Liceului de Arte ,,Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu. Tema acestei ediții a festivalului este ,,Mască”.
,,Tema poate fi interpretată în multe feluri, nu numai în legătură cu pandemia. (…) Așteptăm să fim surprinși în sensul ăsta. Spre deosebire de ediția precedentă, ediția din acest an va cuprinde doar două secțiuni: ,,Scriere creativă”, secțiune care a fost introdusă începând cu ediția trecută și la care am avut foarte mari surprize, și ,,Interpretare”, unde avem secțiunea de poezie, care anul acesta devine obligatorie, și, la alegere, monolog sau povestire. Toate acestea pot fi filmate într-un singur material, de maxim 5 minute. Pentru secțiunea a II-a, materialele vor fi lucrate împreună cu colegii noștri actori coordonatori. Dorim să păstrăm aceiași actori coordonatori care au fost în edițiile precedente coordonatori ai trupelor de teatru, atunci când se putea lucra față în față cu elevii și cu trupele de teatru ale liceelor. Festivalul se adresează nu numai elevilor din Târgu-Jiu, ci și celor din județul Gorj. În anii trecuți am avut participări din județ foarte valoroase și trupe de teatru de acolo, iar feedback-ul și lucrul pe materiale și pe texte se va desfășura online. Jurizarea va avea loc în perioada 25-31 octombrie, iar anunțarea câștigătorilor pe 1 noiembrie”, a declarat Ioana Bogdan, directorul festivalului. ,,Căutăm modalități, inclusiv parteneriate, avem niște idei foarte frumoase și privind premiile, pe care nu le dezvăluim încă, dar sperăm să se alăture și să participe câți mai mulți elevi, fiindcă este un cadru în care se pot manifesta. (…) Regulamentul va fi disponibil pe site-ul teatrului, pe pagina de Facebook, pe Instagram și am rugămintea ca toți cei care sunt interesați să urmărească aceste canale fiindcă așa vom ține legătura cu elevii. (…) Sperăm să avem câți mai mulți participanți și să fie o ediție frumoasă”, a mai spus aceasta.

Două ediții în acest an școlar
În acest an școlar ar putea fi organizate chiar două ediții ale Festivalului de Teatru pentru Elevi „Constantin Stanciovici Brănișteanu”, au anunțat organizatorii. ,,Ne bucurăm că-l putem repune (n.r. festivalul) cumva pe roate după o pauză de un an jumate. Trebuie să ne cerem scuze pentru că nu am apucat, din cauza programului foarte încărcat, să ne ocupăm de această ediție în vară, atunci când era normal, dar și condițiile, din punct de vedere al epidemiei de COVID-19, nu ne-au lăsat să ne manifestăm așa cum ne-am fi dorit.
Nici acum nu ne lasă, dar, așa cum făcut pe finalul anului școlar 2019-2020, vom avea și de această dată o ediție online a acestui festival. Teatrul Dramatic ,,Elvira Godeanu” va continua să creeze cât de multe contexte poate, astfel încât elevii să se poată manifesta și să aibă un cadru în care să se descopere, iar noi, la rândul nostru, să îi descoperim și să contribuim la acest fenomen social pe care l-a creat acest festival, pentru că vorbim de un număr foarte mare de foști elevi din Târgu-Jiu care au ajuns să-și urmeze sau să-și descopere vocația prin intermediul acestui festival. Vorbim de foarte multe nume care astăzi activează poate pe cele mai mari scene din țară.(…) Acest proiect se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj. Totodată, trebuie să spunem că vom avea în acest an școlar două ediții ale festivalului, adică sperăm, după ce vom trece pentru acest val, să putem să reluăm activitatea așa cum eram obișnuiți, iar actorii să poată merge în licee și să poată să lucreze direct cu elevii, așa cum o făceam și până acum, să putem beneficia la ediția din vară, din finalul anului școlar, de acea efervescență cu care eram obișnuiți și acele săli pline și să ne bucurăm de festival așa cum o făceam și până acum. Totodată, trebuie să menționez cu mândrie faptul că doi dintre foștii laureați ai acestui festival vor monta anul acesta, vor coordona proiecte din cadrul acestei stagiuni. Aici este vorba de Radu Tudosie și de Alin Stanciu, ambii foști elevi laureați în cadrul Festivalului de Teatru ,,Constantin Stanciovici Brănișteanu care astăzi au devenit actori, regizori și cu care ne bucurăm că ne reîntâlnim în perspectiva de a fi colegi în acest an”, a declarat Cosmin Brehuță, managerul Teatrului Dramatic ,,Elvira Godeanu”.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here