Ateliere pentru studenții facultăților de arhitectură, organizate de Centrul Europe Direct Gorj și Biblioteca Județeană ,,Christian Tell”

1825

În perioada 23-27 august, la Runcu, se vor desfășura Atelierele ,,Noul Bauhaus European”, organizate de Centrul Europe Direct Gorj și Biblioteca Județeană ,,Christian Tell”. În cadrul acestor ateliere, studenți ai facultăților de arhitectură din țară vor aprofunda principiile unei arhitecturi sustenabile.

,,Noul Bauhaus european este o inițiativă creativă și interdisciplinară, care își propune să creeze un spațiu de întâlnire pentru conceperea unor noi moduri de viață în care se întrepătrund arta, cultura, incluziunea socială, știința și tehnologia. Aduce Pactul verde în clădirile noastre și invită la un efort colectiv pentru a imagina și construi un viitor durabil, integrator și frumos pentru minte și suflet. Frumos înseamnă spații accesibile și incluzive, în care dialogul dintre diferite culturi, discipline, genuri și generații ne oferă oportunitatea de a ne imagina un loc mai bun pentru toți. Înseamnă și o economie mai incluzivă, în care bogăția este bine distribuită, iar prețurile imobiliare sunt abordabile.
Frumos înseamnă soluții durabile care creează un echilibru între zonele construite și ecosistemele planetei. Putem realiza acest lucru printr-o abordare regenerativă inspirată de ciclurile naturii, adică reconstituind resursele și protejând biodiversitatea. Frumos înseamnă experiențe care ne îmbogățesc, inspirate de creativitate, artă și cultură și răspunzând altor nevoi decât cele materiale. Înseamnă să apreciem diversitatea și să vedem în ea o oportunitate de a învăța unii de la alții. Atelierele propuse de EUROPE DIRECT GORJ ȘI Biblioteca Județeană ,,Christian Tell” sunt îndreptate către acest nou concept în care se întrepătrund arta, cultura, incluziunea socială, știința și tehnologia. Prin aportul tinerilor gorjeni, studenți la facultăți de arhitectură din țară, și a specialiștilor invitați se urmărește cunoașterea și deschiderea unor perspective spre noi moduri de viață pentru un viitor durabil, integrator și frumos pentru minte și suflet. Ateliere cuprind, pe lângă partea practică, ședințe de Design Thinking pentru un spațiu comunitar centrat pe oameni și o dezbatere – Clădiri pentru un stil de viață mai ecologic – în care să se creeze o întâlnire între experiență și viziune tinerească având ca țintă soluții pentru problemele urbane europene (românești) cotidiene”, au anunțat organizatorii. Participanți: Alexandru Rotaru, Bianca Dobromir, Alexandru Tudoroiu, Elena-Geanina Năvârcă, Alexandra Guță, Fabian-Ion Florescu, Alexandru Iovan, Maria Nistorescu, Alexandru-Teo Florescu, Cătălin Ionescu. Invitați: dr. arh. Cătălin Berescu, cercetător la Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții, curatorul secțiunii Arhitectură verde, sustenabilă al Bienalei Naționale de Arhitectură 2021, Mihai-Toader Pasti, co-fondator EFdeN, Alexandru Cămui, arhitect șef Consiliul Județean Gorj, arh. Alexandru Hortopan, Cătălin Negrea, artist vizual.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here