Val de scumpiri!

1345

Unul dintre economiști anunță un val de scumpiri. De la alimente, până la combustibil sau facturi la utilități.

Economistul Adrian Câciu vine cu avertismente despre noi creșteri de prețuri. Acesta a explicat cum sunt influențate prețurile de la noi de inflație cu care se confruntă țările de unde România importă produse. 

„Am făcut două etape. Primele 6 luni ce s-a întâmplat cu prețurile mari și ce se întâmplă de la 1 iulie. La energie electrică avem o creștere de 18,5%. Acea liberalizare aiuristică făcută de Guvern. 29% combustibil, pe cifre anul trecut era 4,54 lei pe litru benzina, acum e 5,90. Iar la alimente, o medie între 7 și 10% în funcție de tipul de aliment – mai scumpe sunt cele procesate. De la 1 iulie ne așteaptă liberalizarea pieței gazelor. Acolo ne așteptăm la o creștere medie de 18%.

La contracte o să fie între 5 și 25%. Cei care își schimbă contractul o să aibă o creștere de 5%. Cei care nu își schimbă o să aibă o creștere de 25%. Energia electrică la fel pentru că avem încă 3 milioane de persoane care nu și-au preschimbat contractele și iar o să aibă o creștere de preț pentru că prețul reglementat se ia prețul de la Bursă și prețul de la Bursă între timp a evoluat, a crescut. Iar la alimente, pe cale de consecință, o creștere de 6%”, a declarat economistul Adrian Câciu la emisiunea „Controversat” de la Realitatea PLUS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here