Frigiderele Fram vor reveni pe piață. Erau fabricate la Sadu în anii ’60

1960

Celebrele frigidere din anii comunismului, comercializate sub marca „Fram”, vor reveni pe piață. Compania Network One Distribution (NOD), cel mai mare distribuitor IT&C din România, deținută de Iulian Stanciu, președintele executiv eMag, a înregistrat marca „Fram, din trecut în prezent”. Primele modele de frigidere au fost produse și vândute în anul 1961, de Întreprinderea de Mașini Electrice București, după care producția a fost mutată la Sadu, în județul Gorj. Primarul Constantin Bobaru spera ca frigiderele să poată fi produse tot la Uzina Mecanică Sadu, însă pentru asta era nevoie de investiții serioase.

Primele frigidere din România s-au fabricat în anul 1956 la Uzina de Mașini Electrice București. Purtau denumirea de „Pinguin”, aveau capacitatea de 80 de litri și funcționau circa 5.500 de ore pe an. În 1963, Uzina Mecanică din Sadu începe fabricarea frigiderelor cu absorbție sub marca „Fram”. În această fabrică, cu o licență cumpărată din Franța, au apărut noi modele de frigidere marca Thomson, redenumite ulterior Frigero și apoi Arctic.
„NOD are o strategie de revitalizare a brandurilor istorice românești, precum Diamant, Pegas și Fram. În prima etapă, am înregistrat marca la OSIM”, au confirmat reprezentanții NOD, pentru profit.ro. Societatea ar urma să intre într-un parteneriat cu chinezii care au investit zeci de milioane de euro într-o fabrică de frigidere la Prahova.
Primarul din Bumbești-Jiu, Constantin Bobaru, spera ca investiția să se poată realiza în Gorj, iar investitorul să fie adus la Sadu. „Sunt bucuros că apare pe piață brandul «Fram», dar bucuria ar fi fost mai mare dacă brandul apărea ca fiind fabricat la Bumbești-Jiu, la Sadu, așa cum toată lumea știe. Am fost primii producători de frigidere din țară și, din păcate, nu am știut să ne conservăm și să ne fructificăm acest avantaj. Nu cred că a venit chinezul, a pus degetul pe hartă și a ales locația la Prahova. A fost dus de cineva. Putea fi adus la Sadu, pentru că aveam expertiza necesară, aveam spațiile necesare, mai aveam o parte din echipamente, nu știu dacă mai sunt de actualitate, dar în primul rând aveam experiența”, a explicat Bobaru, la un post local de radio.

„Brandul Fram a fost dat degeaba”
Primarul crede că „încă nu este totul pierdut” și spune că brandul Fram a fost dat pe degeaba. „Eu chiar am vorbit cu conducerea Uzinei Mecanice Sadu să nu vândă patentul, să nu vândă brandul. L-au vândut, e impropriu zis, l-au dat degeaba și este trist. Pe mine mă interesează să se facă aici frigiderul”, a mai declarat Bobaru.
Frigiderele Fram au fost produse la Sadu până în anul 1979.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here