Nici măcar un sfert din medicii de familie din Gorj nu vor să intre în campania de vaccinare anti-COVID-19! Iată ce sume decontează, lunar!

1013

Vaccinarea împotriva coronavirusului în cabinetele medicilor de familie nu a început de luni, 4 mai, așa cum era programat inițial, pentru că medicii de familie se plâng că nu pot începe imunizarea în cabinetele proprii, din lipsă de bani pentru a achiziționa toate echipamentele necesare. În Gorj, din cei 182 de medici de familie aflați în contract cu Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate, doar 37 și-au dat acceptul pentru a vaccina persoane anti-COVID-19 în cabinetele lor.

Cu toate că suma pe care o vor primi cadrele medicale pentru fiecare persoană vaccinată a crescut de la 30 de lei, la 40 de lei, aceasta este încă insuficientă, susțin medicii de familie. Suma pare, e adevărat, un mărunțiș pe lângă deconturile lunare pe care le fac medicii de familie de la CJAS. Cel mai mic decont într-o lună este de 9.000 de lei, iar cel mai mare de 45.000 de lei, sume care totalizează, în luna februarie, spre exemplu, aproape 3,9 milioane de lei. Pe lângă astea, de la începutul pandemiei, medicii de familie mai au deconturi denumite ,,Covid”, adică alte câteva sute de lei în plus și încasează, lunar, stimulente de risc între 2.500 de lei și 25.000 de lei. Toate aceste sume se regularizează lunar, ceea ce înseamnă alți bani, numai că, pentru a intra în campania de vaccinare solicită materiale și echipamente de la DSP. Până acum, medicii de familie încasau 30 de lei pentru fiecare pacient pe care-l programau la vaccinare, iar suma se dubla, începând cu pacientul 501. Or, pentru un vaccin, primesc 40 de lei, însă la sutele de milioane de lei vechi pe care le încasează, lunar, acești bani sunt mărunțiș. Așa se face că, la Gorj, doar 20% din medicii de familie aflați în contract cu CJAS vor să intre în campania de vaccinare.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here