Reducerea vârstei de pensionare, în Senat. Nu toţi angajaţii CEO beneficiază de această lege

3528

Legea privind sistemul de pensii publice s-ar putea modifica prin reducerea vârstei standard de pensionare, în cazul persoanelor care au lucrat în condiţii deosebite de muncă.

Prevederea apare într-un proiect de lege înregistrat la Senat în această săptămână. Este vorba de propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, potrivit zf.ro.

Prezenta propunere prevede reducerea cu cinci luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă, faţă de cele patru luni care sunt prevăzute în prezent.

Proiectul propune modificarea art. 18 lit a.), astfel: „Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite sau în condiţii speciale se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale, după cum urmează: 5 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă”.

Spre exemplu, cei care au un stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite în cuantum de un an vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 luni, iar cei care au realizat stagiul de cotizare în condiţii deosebite 30 ani vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 15 ani şi 8 luni.

Potrivit legii, locurile de muncă în condiţii deosebite sunt cele unde „gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor”.

Comunicatul PNL Gorj din 12 aprilie, 2021:

Parlamentarii Partidului Național Liberal, filiala Gorj, Dan Vîlceanu, Gheorghe Pecingină și Ion Iordache, au înregistrat astăzi, 12 aprilie, inițiativa legislativă pentru prelungirea avizelor de condiții de muncă deosebite, până la data de 1 septembrie 2023, propunere extrem de importantă pentru salariații Complexului Energetic Oltenia.
Avizele pentru condiții deosebite de muncă expiră la 1 septembrie 2021, iar parlamentarii liberali au solicitat dezbaterea inițiativei de modificare a Legii 263/20 privind sistemul unitar de pensii publice în procedură de urgență.
În Nota de expunere, parlamentarii au argumentat modificarea legii prin faptul că normalizarea condițiilor de muncă nu a fost posibilă, atât din cauza naturii locurilor de muncă și a activității, cât și din cauza pandemiei generată de noul coronavirus, fiind direcționate resurse importante pentru siguranța salariaților.
”Este relevant impactul activităților în care sunt locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, deoarece au rol major în economia naţională. Pe primele locuri sunt extracţia cărbunelui superior şi inferior și producţia şi furnizarea de energie electric şi termică pe primele locuri. În lipsa reînnoirii avizelor și a finalizării planurilor de normalizare a activității, există posibilitatea ca inspectorii de muncă să dispună sistarea activităţii, ceea ce ar conduce la implicaţii majore în piaţa forţei de muncă, cât şi în bugetul asigurărilor de şomaj. Astfel, această modificare nu poate fi amânată”, se mai arată în Nota de Expunere.
Problema este că, în cazul angajaţilor din minerit şi energie, nu toţi salariaţii beneficiază de aceste prevederi, ci doar o parte. Sunt proteste pe această temă care au început în urmă cu 11 săptămâni în faţa Prefecturii Gorj şi mai mulţi salariaţi ai CEO au făcut greva foamei, timp de patru zile în faţa Guvernului, fără să se schimbe nimic. mai mult, Guvernul a dat un aviz negativ pentru modificările necesare care trebuie făcute, în aşa fel încât, toţi angajaţii care au muncit în condiţii deosebite să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here